Preminuo severnokorejski naučnik, jedan od tvoraca nuklearnog programa: Bio je zadužen za rakete, Amerika ga je stavila na crnu listu

Zbog uloge u severnokorejskom nuklearnom programu se 2013. godine našao na spisku pojedinaca kojima je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije

Severnokorejski naučnik Đu Kju Čang, jedan od ljudi sankcionisanih zbog navodne uloge u nuklearnom i raketnom programu Pjongjanga, preminuo je, prenela je severnokorejska agencija KCNA.

Prema navodima KCNA, Đu, "akademik i profesor", umro je juče u 90. godini od krvne bolesti.

Severna Koreja optužila SAD da vode "dvostruku igru" zbog otkazivanja posete Pompea: Dok Kim gomila oružje, Tramp krivi samo jednu zemlju

U nekrologu je navedeno da je reč o "starom revolucionaru koji je dao veliki doprinos jačanju kapaciteta odbrane zemlje".

Đu Kju Čang je bio na čelu ministarstva odbrane, zaduženog za nuklearno oružje i balističke rakete.

Zbog uloge u severnokorejskom nuklearnom programu se 2013. godine našao na spisku pojedinaca kojima je američko ministarstvo finansija uvelo sankcije.

Južnokorejska agencija Jonhap je navela da je Đu 2009. godine stajao pored tadašnjeg lidera Kim Džong Ila prilikom lansiranja projektila "Unha 2". Takođe, imao je ključnu ulogu u razvijanje dve rakete "Unha 3", lansirane 2012. godine. Penzionisao se 2015. godine.

Severna Koreja je nuklearni program postavila kao prioritet i poslednjih godina ostvarila veliki napredak.

Pjongjang je izveo šest nuklearnih proba i lansirao brojne interkontinentalne balističke rakete (ICBM).

Severna Koreja je prošle godine saopštila da je ostvarila cilj razvoja male nuklearne glave koju ICBM može dopremiti do kontinentalne teritorije SAD.

VIDEO: Zašto su napeti odnosi između Severne i Južne Koreje?

(Telegraf.rs/Beta/AFP)