Putin, Erdogan i Rohani razgovarali o sudbini Idliba: Turski predsednik je za prekid vatre, a Iran poziva na povlačenje SAD iz Sirije (FOTO)

Putin je rekao da sirijska vlada treba da povrati kontrolu nad svom teritorijom zemlje

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas na primirje i okončanje vazdušnih udara u sirijskoj pokrajini Idlib, što predsednici Rusije i Irana nisu odmah prihvatili.

Lideri tri glavna spoljna igrača u dugogodišnjem ratu u Siriji, Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani, sastali su se u Teheranu kako bi razgovarali o sudbini Idliba, dok se rivalske frakcije u toj pokrajini na granici s Turskom pripremaju za, kako se veruje, poslednju veliku bitku.

Rusija započela vazdušne udare na Idlib, poslednje uporište pobunjenika u Siriji: Da li je ovo početak još goreg pakla na Bliskom istoku?

Erdogan je rekao da bi dogovor o tome predstavljao pobedu, ali je ruski predsednik Putin rekao je da se protivi prekidu vatre u Idlibu zato što su tamo locirani eksremisti Nusra Fronta i Islamske države koji nisu deo mirovnih pregovora.

On je upozorio da ekstremisti u Idlibu planiraju "provokacije", moguće čak i s hemijskim oružjem, prenosi Rojters.

Putin je rekao da sirijska vlada treba da povrati kontrolu nad svom teritorijom zemlje.

Predsednik Irana Hasan Rohani je sa svoje strane poručio da američka intervencija u Siriji hitno mora da se okonča.

Iran, Rusija i Turska imaju rivalske interese u Siriji, ali se sve tri strane suočavaju sa sankcijama SAD pod administracijom predsednika Donalda Trampa, napominje AP.

Iran i Rusija podržavaju vladu u Damasku, dok Turska podržava neke pobunjeničke grupe.

TURSKA VIŠE NE PRIMA IZBEGLICE

Turska više ne može da prima izbeglice iz Sirije, rekao je danas turski predsednik Tajip Redžep Erdogan.

Turska je prihvatila 3,5 miliona izbeglica iz Sirije od početka sedmogodišnjeg rata u toj zemlji.

Erdogan je rekao da će biti preduzeti koraci kako bi se sprečila dalja migracija iz Sirije, prenosi Rojters.

Kancelarija UN za humanitarna pitanja procenjuje da će u slučaju da dođe do ofanzive u Idlibu, 800.000 ljudi biti raseljeno.

ROHANI: AMERIČKA INTERVENCIJA TREBA DA SE OKONČA

Iranski predsednik Hasan Rohani poručio je danas u Teheranu, gde se sastao sa predsednicima Turske i Rusije, da bi američka intervencija u Siriji hitno trebalo da se okonča.

- Ratnim vatrama i krvoproliću u Siriji bliži se kraj - rekao je Rohani, prenosi AP.

Rohani je to poručio na početku samita o Siriji sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, u trenutku kada je na pomolu krvava ofanziva u sirijskoj provinciji Idlib, uprkos upozorenjima SAD i drugih protiv takvog napada.

VAZDUŠNI NAPADI NA IDLIB

Sirijska provincija Idlib, koju kontrolišu pobunjenici, bila je danas izložena vazdušnim napadima, istoga dana kada predsednici Irana, Rusije i Turske u Teheranu razgovaraju o rešavanju krize u toj poslednjoj pobunjeničkoj enklavi.

Sirijska opservatorjia za ljudska prava saopstila je da su napadi bili usmerni na ciljeve pobunjeničkih grupa i da je u napadima uništena zgrada koju je koristila islamistička grupa Ahrar al-Šam i da je ubijeno više ljudi, preneo je Rojters.

RUSIJA, IRAN I TURSKA PODRŽAVAJU SUVERENITET SIRIJE

Rusija, Iran i Turska ostaju posvećeni poštovanju teritorijalnog integriteta Sirije i dogovorile su se da zajednički rade na rešavanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, navodi se u zajedničkoj deklaraciji nakon samita lidera ove tri zemlje u Teheranu.

Oni su se saglasili da konflikt u Siriji može biti okončan samo kroz "pregovarački politički proces" a ne vojnim sredstvima, prenosi Rojters.

- Predsednici ističu snažnu i kontinuiranu posvećenost suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, kao i principima Povelje UN i naglašavaju da svi to treba da poštuju - navodi se u dokumentu.

Lideri su ponovili da niko ne treba da preduzima bilo kakvu akciju koja bi potkopala ove principe, prenosi TASS.

- Predsednici su odbacili sve pokušaje da se stvore novi realiteti na terenu pod izgovorom borbe protiv terorizma i izrazili odlučnost da se protive separatističkim agendama sa ciljem da se potkopa suverenitet i teritorijalni integritet Sirije, kao i nacionalna bezbednost susednih zemalja - navodi se u deklaraciji.

Iran, Rusija i Turska takođe su se saglasili da treba stvoriti bezbedne uslove za povratak raseljenih lica.

VIDEO: Rakete su parale nebo, ovo je protivvazdušna odbrana Sirije

(Telegraf.rs/Tanjug)