Alarmantno upozorenje: Tropska oluja "Florens" prerasta u uragan i preti da potopi celu Istočnu obalu Amerike (FOTO) (VIDEO)

Zvaničnici Severne i Južne Karoline upozorili su građane da se na vreme pripreme za udar uragana, a guverneri ovih država i Virdžinije proglasili su vanredno stanje u svojim zemljama

Istočnu obalu Amerike već sledeće nedelje mogao bi da pogodi snažan uragan, jer tropska oluja "Florens" nastavlja da jača dok se sve brže kreće prema kopnu, saopštili su meteorolozi u subotu.

Iz Nacionalnog centra za uragane saopšteno je da će "ubrzano intenziviranje" započeti već danas.

>>> Oluja "Gordon" preti obali Meksičkog zaliva: Očekuje se da će dostići snagu uragana (FOTO) (VIDEO)

Očekuje se da će oluja prerasti u uragan već u ponedeljak i da će proći između Bermuda i Bahama u utorak i sredu, pre nego što u četvrtak pogodi jugoitsočnu obalu Sjedinjenih Država, saopšteno je iz Meteorološkog centra u Majamiju.

Zvaničnici Severne i Južne Karoline upozorili su građane da se na vreme pripreme za udar uragana, a guverneri ovih država i Virdžinije proglasili su vanredno stanje u svojim zemljama.

Guverner Južne Karoline Henri Mekmaster istakao je u subotu da još uvek ne može sa sigurnošću da se zna kada i gde će uragan pogoditi zemlju ili kada bi stanovništvo moglo da se pozove na evakuaciju.

U petak, guverner Severne Karoline Roj Kuper proglasio je vanredno stanje i pozvao građane da iskoriste vikend kako bi se pripremili za mogućnost prirodne katastrofe.

- Ulazimo u vrhunac sezone uragana i dobro znamo kako mogu biti nepredvidljive i moćne ove oluje - rekao je Kuper.

Sve mere preduzete su prema trenutnom kretanju oluje "Florens", ali, kako ističu meteorolozi, jačina bi mogla i da oslabi pre udara u kopno, a samim tim i putanja da se promeni. Za sada, najugoroženiji su Bermudi, jer "Florens" ubrzava i napreduje prema zapadu.

(Telegraf.rs)