Erdogan stiže u Nemačku, ali niko neće s njim na večeru: Poziv na gozbu odbili brojni političari, među njima i Merkelova

Prisustvo kancelarke na banketima koje organizuje predsednik nije pravilo

Više nemačkih vodećih političara, među kojima je i kancelarka Angela Merkel, odbilo je poziv na svečanu večeru u čast turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji krajem nedelje boravi u službenoj poseti Nemačkoj.

- Prisustvo kancelarke na banketima koje organizuje predsednik nije pravilo - potvrdila je Predsednička kancelarija i odgovorila na prethodne natpise nedeljnika Špigl po kojima kancelarka neće biti na večeri u petak uveče koju organizuje nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

Dodaje se i kako kancelarka "samo ponekad" prisustvuje svečanostima u predsedničkoj rezidenciji, poslednji put prilikom posete britanske kraljice Elizabete II Berlinu 2015.

Panika na aerodromu u Berlinu: Muškarac opasan prslukom iz kog vire žice pretio obezbeđenju, intervenisala policija

DOLAZAK OTKAZALI I BROJNI POLITIČARI

Dolazak na svečanost u dvorac Belvju, rezidenciju nemačkog predsednika, otkazali su i brojni opozicioni političari.

Predsednik Liberalne stranke Nemačke (FDP) Kristijan Lindner rekao je kako ne želi biti deo "Erdoganove propagande".

Predsedništvo stranke Zeleni odbacilo je poziv na banket i u zajedničkom saopštenju poručilo kako smatra da državni banket nije ispravna forma odavanja počasti čoveku koji u svojoj zemlji "uništava temelje demokratije".

Izuzetak je bivši predsednik Zelenih Cem Oezdemir. Političar turskog porekla slovi kao jedan od najžešćih kritičara turskog predsednika.

- Potpuno je izvan svake rasprave da Erdogan nije normalni predsednik i da ne zaslužuje ovakav državni banket. Ali želim da turski predsednik trpi mene i moju kritiku na račun njegove politike - rekao je Oezdemir.

Trodnevna službena poseta turskog predsednika stoji u senci napetih odnosa koji već godinama vladaju između dve zemlje, a zaoštrili su se nakon što je Turska optužila Nemačku da pruža utočište mnogima koje službena Ankara smatra odgovornima za organizaciju neuspelog puča na leto 2016.

Odnose je dodatno zaoštrila zabrana nastupa turskih političara na predizbornim kampanjama za turske državljane koji žive u Nemačkoj. Erdogan je u više navrata nemačkom državnom vrhu predbacio "nacističke metode".

Teme posete Nemačkoj trebale bi biti stanje u Siriji, izbeglička politika, ali i ekonomski odnosi u senci slabljenja turske ekonomije u poslednje vreme.

Erdogan će u subotu u Kelnu službeno otvoriti i najveću džamiju u Nemačkoj, ali nisu predviđeni masovni skupovi na kojima bi se obratio nemačkim građanima turskog porekla koji pretežno podržavaju konzervativnu politiku turskog predsednika.

(Telegraf.rs/Hina)