Tramp želi da Izrael i Palestina budu dve države, a zacrtao je i rok do kada ovaj sukob treba da bude rešen

Tramp je rekao kako je "njegov san" da osigura sporazum pre kraja svog mandata početkom 2021.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da želi rešenje koje predviđa dve države za izraelsko-palestinski sukob.

Kako navodi Rojters, to je najjasnija podrška koju je njegova administracija uputila ovakvom ishodu tog sukoba.

Podseća se da je Trampova administracija u prošlosti tvrdila da će ovo rešenje podržati ukoliko na njega pristanu obe strane.

Trampu su se bukvalno smejali u lice svi svetski lideri, a evo i zašto: Sada je on taj predsednik, za koga je izjavio da Americi ne treba (VIDEO)

Navodi se da je Tramp tokom jučerašnjeg sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, na marginama Generalne skupštine UN, poručio da želi da u naredna dva do tri meseca predstavi mirovni plan.

- Sviđa mi se rešenje o dve države. To je nešto što mislim da bi najbolje funkcionisalo... To je moj osećaj - rekao je Tramp.

Navodi se da je Netanijahu kazao da bilo kakva buduća palestinska država mora da bude demilitarizovana i mora da prizna Izrael kao državu jevrejskog naroda, što su uslovi za koje Palestinci tvrde da pokazuju da on nije iskreno posvećen miru.

Tramp je rekao na konferenciji u Njujorku kasnije u sredu da će biti otvoren za rešenje jedne države ako će to preferirati same strane, stav koji je pre zagovarao.

- Ako Izraelci i Palestinci žele jednu državu, za mene je to OK. Ako žele dve države, za mene je to OK. Ako su oni srećni, i ja sam - rekao je on.

Sumnje su se pojavile u pogledu toga može li Trampova administracija osigurati ono što je on nazvao "konačnim dogovorom", kad je američki predsednik priznao Jerusalim kao izraelski glavni grad i onde preselio američku ambasadu.

Tramp je rekao kako je "njegov san" da osigura sporazum pre kraja svog mandata početkom 2021.

- Ne želim to da radim u svom drugom mandatu. Druge stvari ćemo raditi u mom drugom mandatu. Mislim da je postignut velik napredak - zaključio je Tramp.

(Telegraf.rs/Tanjug)