Tramp se sprema za razgovor sa princem Saudijske Arabije: O ubistvu novinara Kašogija tek posle tog susreta

Tramp je rekao da će se pre svega konsultovati sa američkim Kongresom, kako bi formirao adekvatan odgovor

Američki predsednik, Donald Tramp, izjavio je juče da će uskoro pričati sa saudijskim princem Muhamedom bin Salmanom o tome da li će uopšte i kakve posledice pretrpeti Saudijska Arabija zbog ubistva novinara Džamala Kašogija.

Tramp je rekao da će se pre svega konsultovati sa američkim Kongresom, kako bi formirao adekvatan odgovor, a da će to uraditi do utorka, prenosi AP.

Šokantne tvrdnje o Kašogijevom ubistvu: Likvidirao ga je tim od 15 ljudi. Trebalo je da ga drogiraju, pa kidnapuju. Telo je izneto u tepihu

Tramp je u više navrata tokom prošle nedelje rekao da se protivi bilo kakvim situacijama koje će dovesti u pitanje dogovor o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji, vredan više od 100 milijardi dolara, ali da će razmotriti sankcije.

Američki predsednik je u petak izjavio da veruje saudijskoj verziji događaja, odnosno da je novinar ubijen tokom tuče sa više od 10 saudijskih agenata.

Mišljenje je promenio već sutradan u subotu, kada je za "Vašington post" izjavio da veruje da je u saudijskoj verziji događaja bilo "laži i zavere".

Kašogi je nestao 2. oktobra, nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu, a Saudijska Arabija je nakon više od dve nedelje potvrdila da je novinar zaista mrtav i da je život izgubio u konzulatu.

(Telegraf.rs/Tanjug)