Tramp o brutalnom ubistvu novinara: Najgore zataškavanje ikada, neko je stvarno zabrljao

Tramp je govorio nekoliko sati nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio saudijski pokušaj da za Kašogijevu smrt optuže odmetnute operativce

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da su saudijske vlasti iscenirale "najgore zataškavanje ikad" u slučaju ubistva istaknutog novinara Džamala Kašogija ovog meseca, a Sjedinjene Države su obećale da će ukinuti vize nekima za koje se veruje da su za to odgovorni.

Tramp je govorio nekoliko sati nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbacio saudijski pokušaj da za Kašogijevu smrt optuže odmetnute operativce.

Erdogan je pozvao Rijad da istraži od "vrha prema dnu" kako bi otkrio one koji stoje iza Kašogijeve smrti u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra, što je bio slučaj koji je izazvao zgroženost u svetu i pokvario odnose između Rijada i Vašingtona.

Pronađeni delovi tela ubijenog Kašogija

Na pitanje novinara u Ovalnoj kancelariji Bele kuće kako je moglo da dođe do Kašogijevog ubistva, Tramp je rekao da su imali "vrlo lošu prvobitnu zamisao".

- Izvedena je loše, a zataškavanje je bilo jedno od najgorih u istoriji zataškavanja - naglasio je Tramp.

Kašogi, kritičar saudijskog princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, boravio je u Sjedinjenim Državama i pisao kolumne za Vašington post.

"NEKO JE STVARNO ZABRLJAO"

Trampovi komentari poslednjih dana su se kretali od pretnji Saudijskoj Arabiji "vrlo ozbiljnim" posledicama i spominjanjem mogućih ekonomskih sankcija do pomirljivijih reči u kojima naglašava ulogu te zemlje kao saveznika SAD-a protiv Irana i islamističkih militanata, kao i velikog kupca američkog oružja.

U utorak je Tramp rekao da su saudijski zvaničnici postupali loše u slučaju Kašogija.

- Loš posao, nije trebalo nikad ni pomisliti na njega. Neko je stvarno zabrljao. I imali su najgore zataškavanje ikad - rekao je Tramp.

Tramp nije govorio o tome ko je na kraju odgovoran. Ali državni sekretar Majk Pompeo je rekao da su Sjedinjene Države identifikovale neke od zvaničnika saudijske vlade i sigurnosti za koje veruju da su uključeni u Kašogijevo ubistvo i da će preduzeti odgovarajuće mere, uključujući ukidanje američkih viza.

Kako se kriza razvijala tokom poslednje tri nedelje, Saudijska Arabija je menjala svoj stav o slučaju Kašogi. Rijad je prvo poricao da zna bilo šta o Kašogijevoj sudbini, da bi u subotu rekao kako je ubijen u tuči u konzulatu, što je objašnjenje koje je sa sumnjom dočekalo nekoliko zapadnih vlada i koje je dovelo do zategnutih odnosa s najvećim svetskim izvoznikom nafte.

Saudijski državni mediji rekli su u subotu kako je kralj Salman otpustio petoricu službenika zbog ubistva koje je izveo 15-člani tim ubica, uključujući Sauda al Kahtanija, bliskog saradnika koji je vodio društvene medije za princa Mohameda. On je navodno upravljao ubistvom Kašogija dajući naređenja putem Skajpa.

Kralj Salman (82) je predao dnevno upravljanje Saudijskom Arabijom u ruke 33-godišnjeg princa priestolonaslednika.

(Telegraf.rs/Hina)