Požar progutao ceo grad u Kaliforniji: Najmanje 9 poginulih, pet tela pronađeno u izgorelim kolima, iseljeno više od 150.000 ljudi (FOTO) (VIDEO)

Požar se toliko brzo širio da vatrogasci nisu mogli ništa da učine

Najmanje devet osoba je stradalo u požaru koji je izbio u gradu Paradajz na severu Kalifornije, gde je u potpunosti uništeno 6.700 kuća i prodavnica, čime je taj požar i zvanično postao najrazorniji u državi, saopštilo je danas kalifornijski sekretarijat za šumarstvo i požare.

- Ovo je najgori svenario koji se dogodio. Ovakav događaj dugo nismo doživeli - rekao je šerif te oblasti Kori Honea, prenosi Rojters.

Kako se navodi, tela pet žrtava su pronađena u ili pored automobila, tri u kući a jedna ispred kuće, rekao je Honea i dodao da se najmanje 35 osoba vode kao nestale, a da su tri vatrogasca povređena.

Požar se toliko brzo širio da vatrogasci nisu mogli ništa da učine, rekli su američki zvaničnici, prenela je agencija AP.

Požar je zahvatio površinu od oko 280 kilometara kvadratnih i potpuno je van kontrole.

Zbog požara koji besne širom Kalifornije evakuisano je 157.000 ljudi, rekao je direktor Kancelarije za vanredne situacije guvernera te američke savezne države, Mark Gilarduči.

Požar koji je izbio u četvrtak uveče i nastavio da se širi u petak primorao je stanovništvo mondenskog Malibua da se evakuiše kao i okolnih područja.

Među hiljadama evakuisanih su i slavne ličnosti poput reditelja i glumama Giljerma del Tora, Raina Vilsona, starlete Kim Kardašijan.

Zbog šumskog požara u severnoj Kaliforniji preti "neposredna opasnost da izgori" 15.000 kuća i 2.000 komercijalnih objekata, upozoravaju zvaničnici.

Vatrogasna služba saopštila je da je u požaru već uništeno 2.000 zgrada, kao i da jak vetar nastavlja da raspiruje vatru.

U Malibuu, oko 800 kilometara odatle, takođe besne požari koji se preko Santa Ane spuštaju ka vilama vrednim nekoliko miliona.

U okrugu Ventura zbog požara je evakuisano 956.000 osoba, a ugrožen je i grad Tauzend Ouks.

Šef losanđeleske vatrogasne službe izjavio je da je veliki broj kuća oštećen u požaru.

Vatra progutala čitav grad:

(Telegraf.rs/Tanjug)