Osnivač francuske ekstremne desnice osuđen zbog vređanja homoseksualaca: Mora da plati zbog komentarisanja sahrane ubijenog policajca

Le Penov advokat je najavio tužbu na obe presude

Žan-Mari Le Pen, osnivač francuske ekstremno desničarske stranke Nacionalni front, kasnije preimenovane u Nacionalno okupljanje, osuđen je na novčanu kaznu od nekoliko hiljada evra zbog dva slučaja vređanja homoseksualaca.

Le Pen (90), poslanik u Evropskom parlamentu, poznat je po provokativnim izjavama i sudskim procedurama zbog vređanja, a ovog puta je osuđen zbog vređanja homoseksualaca i podsticanja mržnje, ocenio je sud.

Osuđen je da plati kaznu od 2.400 evra društvu koje se bori protiv homofobije, jer je u decembru 2016. godine u intervjuu Figaru rekao da su homoseksualci kao "so u supi, ako nema dovoljno soli onda je supa bljutava, a ako je ima previše onda je nejestiva".

U okviru te kazne je još jedna homofična izjava na njegovom blogu u kojem kritikuje pedofiliju, ali dodaje da je vrhunac "veličanje homoseksualnosti što može da ugrozi sve profesije koje se bave mladima".

On je poznat po ekstremnim stavovima Foto: Tanjug/AP

Le Pen će takođe morati da plati novčanu kaznu po drugoj optužbi, takođe zbog vređanja homoseksualaca. On je 2017. godine komentarisao sahranu policajca ubijenog u napadu u Parizu, na kojoj se obratio i partner pokojnog pripadnika snaga bezbednosti.

- Mislim da ta neobična porodična situacija ne treba da bude uočljiva na takvim ceremonijama, bolje je biti diskretniji - naveo je Le Pen na svom blogu komentarišući homoseksualnost ubijenog policajca.

Ekstremni desničar će morati da plati više od 5.000 evra partneru policajca kao i 2.000 evra sudskih troškova.

Le Penov advokat je najavio tužbu na obe presude.

(Telegraf.rs/Beta/AFP)