Fotka jednog tinejdžera pokazuje svu strahotu zemljotresa na Aljasci: Škola prepolovljena na pola, asfalt se otvorio, put je nestao (FOTO) (VIDEO)

Potres je bio magnitude 7,2 stepeni

Zemljotres magnitude 6,7 stepeni pogodio je danas Aljasku. Američki nacionalni servis navodi da je potres bio magnitude 7,2 stepena. Potres se dogodio u 8.29 časova, po lokalnom vremenu. Za sada nema izveštaja o žrtvama ni povređenima. Reporter agencije AP izvestio je da na nekim zgradama ima pukotina.

Zemljotres je zatresao predeo severno od Enkoridža, najvećeg grada na Aljasci, ali se potres osetio i u gradu, pa su ljudi izletali na ulice iz domova i kancelarija. Neki su sklonište potražili ispod svojih radnih stolova, piše Sputnik.

Upozorenje za cunami je povučeno, Foto: AP/Tanjug

Posle glavnog usledila je i serija manjih potresa. Jedan od jačih imao je magnitudu 5,7 stepeni. Zemljotres je počeo na dubini od 40,9 kilometara. U međuvremenu je povučeno upozorenje na cunami. Ali je guverner Aljaske izdao deklaraciju o katastrofi. Trenutno nema ni vode ni struje, a mnogi putni pravci su u prekidu.

Tinejdžer Džoš Bierma objavio je na Tviteru fotografiju kako izgleda lokalni put posle zemljotresa. Jedan automobil ostao je zarobljen nasred pukotine.

Na snimku se vidi vozač pored automobila i muškarac koji snima i govori mu da "bude pažljiv, jer ne znaju šta još može da se desi" i pita ga da li može da izađe na sigurno.

Bivša guvernerka Aljaske Sara Pejlin tvitovala je da je u zemljotresu oštećen i njen dom.

Razoreni putevi, Foto: AP/Tanjug

Jedan meštanin je naveo da u ovo doba godine na Aljasci ima samo oko šest sati dnevnog svetla i da su srećni jer se potres desio u svitanje, piše BBC.

(Telegraf.rs)