Ruska raketa "Sojuz MS-11" lansirana u orbitu: Tri astronauta poletela u kosmos gde će provesti 194 dana (FOTO)

Raketa je poletela kao što je i planirano, u 14:31 sati po moskovskom vremenu sa kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu

Raketa "sojuz" ruske proizvodnje, sa kosmičkim brodom i tročlanom posadom nove ekspedicije, uspešno je danas lansirana u orbitu, čime je otpočeto prvo putovanje s posadom na Međunarodnu kosmičku stanicu otkako je u oktobru takva misija propala zbog problema sa funkcionisanjem rakete.

Kosmički brod sa posadom je ušao u Zemljinu orbitu i otpočeo samostalni let ka ispostavi u orbiti, saopštila je ruska državna kosmička korporacija "Roskosmos", prenosi Tas s.

- Kosmički brod se odvojio od treće platforme rakete-nosača "sojuz-FG" na propisan način i u planirano vreme - navodi se u saopštenju.

"Sojuz MS-11" lansirana je sa kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu sa ruskim kosmonautom Olegom Kononjenkom, astronautom NASA-e An Meklejn i Davidom Sen-Žakom iz Kanadske kosmičke agencije, javlja Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Raketa je poletela kao što je i planirano, u 14:31 sati po moskovskom vremenu sa kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu, a na Međunarodnu kosmičku stanicu treba da stigne u 20:36 po moskovskom vremenu.

Nova posada će ostati u orbiti 194 dana, navodi ruska agencija.

Raketa "sojuz-FG" sa astronautom NASA-e Nikom Hejgom i astronautom Aleksejem Ovčinjinom počela je da pada dva minuta nakon poletanja 11. oktobra, pri čemu se aktivirao automatski sistem za spasavanje koji je kapsulu s astronautima lansirao nazad ka Zemlji, podseća AP.

Ruskom istragom je zaključeno da je uzrok pada rakete bio kvar senzora koji je bio oštećen tokom završnog sklapanja rakete.

Nakon neuspešnog lansiranja u oktobru, izvedena su četiri uspešna lansiranja raketa "sojuz" kako bi se osiguralo bezbedno lansiranje s posadom.

(Telegraf.rs/Tanjug)