Roditelji masovno prodaju decu u Avganistanu: Daju ćerke za 2.000 dolara kako bi mogli da kupe hranu

Mnogo porodica je izgubilo ono od čega su živeli tokom najveće suše i sad su primorani da prodaju svoje dece

Ahtar Mohamed se suočio sa odlukom ili da njegova porodica gladuje ili proda svoju bebu, piše Radio Slobodna Evropa.

Farmer iz severozapadne avganistanske pokrajine Badgis je izgubio ono od čega je živeo tokom najveće suše u Avganistanu od kada se pamti.

Bez mogućnosti da uzgaja useve da bi hranio svoju porodicu i opterećen dugom, njegova porodica je prvo počela da preskače obroke.

Potom je prodao svoje tri ovce. Onda je Muhamed doneo najtežu odluku svog života.

Bio sam primoran da prodam svoju ćerku. Nisam imao novca, i morao sam da hranim svoju porodicu. To sam učinio zbog gladi - kaže Mohamed.

On ima 30 godina i prodao je svoju dvogodišnju ćerku za 150.000 afghanija (oko 2.000 dolara) kupcu kome ne zna ime. Sačuvao je drugo dete, četvorogodišnjeg sina.

Za sada, Mohamed još uvek može da provodi vreme sa svojom ćerkom, crvenokosom devojčicom koja nosi pocepanu tradicionalnu odeću.

Od kupca je dobio pola novca i predaće je kad dobije ostatak novca u narednih nekoliko sedmica.

- Moja jedina opcija je bila da prosim na ulici - objašnjava Mohamed, obučen u crvenu kapicu i smeđu odeću.

- Ali i tada, to ne bi bilo dovoljno.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Agencija UN-a za decu UNICEF je saopštila da je najmanje 161 dete starosti od jednog meseca do 16 godina bilo zaručeno ili udato u zamenu za miraz, ili su ih roditelji prodali od jula do oktobra u provincijama Badgis i susednom Heratu.

UNICEF je rekao da roditelji koriste novac za otplatu dugova ili kupovinu hrane, prenosi Radio Sarajevo.

Zakonski dozvoljena starost za brak za devojčice je 16, a za muškarce 18 godina, ali je dečji brak uobičajen u ruralnom Avganistanu.

Mohamed Hanif je još jedan stanovnik kampa pored Herata koji kaže da je bio prisiljen da proda svoju petomesečnu ćerku kako bi osigurao opstanak svoje porodice.

Prodao je pre nekoliko meseci jedinu ćerku za 120.000 afghanija (oko 1.600 dolara). Njegova ćerka će ostati s njima sve dok kupac ne isplati sumu u potpunosti, kaže on.

VIDEO: Ovi ljudi su bili robovi u Vojvodini

(Telegraf.rs)