Terorista (29) koji je izveo napad u Strazburu, uzvikivao "Alahu akbar": Traži ga 600 policajaca, pojačana kontrola na granici sa Nemačkom

Napadač je ranjen u ruku tokom razmene vatre sa francuskim vojnicima u centru Strazbura

Muškarac koji je osumnjičen da je izveo napad u Strazburu u utorak uveče uzvikivao je "Alahu akbar" (Bog je veliki) dok je pucao, izjavio je danas pariski tužilac Remi Hajc.

- S obzirom na metu, njegov način operisanja, njegov profil i svedočenja onih koji su ga čuli kako uzvikuje "Alahu akbar", antiteroristička policija je pozvana na akciju - rekao je on danas novinarima, prenosi Rojters.

Policija je osumnjičenog identifikovala kao Šerifa Šekata (29), rođenog u Strazburu, čije je ime na listi obaveštajnih službi za praćenje osoba potencijalno opasnih po bezbednost.

Više od 600 pripadnika snaga sigurnosti uključeno je u lov na osumnjičenog u Francuskoj, a pomažu im granični policajci iz Nemačke.

Majka, otac i dvojica braće osumnjičenog za pucnjavu zadržani su u pritvoru zbog ispitivanja, javlja Rojters, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Na mostu Evropa, glavnom graničnom prielazu kojim se koriste putnici u oba smera, policija pregledava svako vozilo, a kontrolišu se i pešaci i vozovi.

Hajc je rekao i da je napadač ranjen u ruku tokom razmene vatre s francuskim vojnicima u centru Strazbura, a da je potom oteo taksi vozilo u drugom delu grada.

Policija je razgovarala s vozačem kojemu je napadač rekao da je ubio deset ljudi te da je ozlijeđen u razmjeni vatre s policijom, javlja BBC.

Tužilac je naveo i da je napadač bio naoružan pištoljem i nožem, koje je koristio za napad na žrtve, prenosi AP.

Prethodno su francuske vlasti saopštile da je naoružani napadač, tokom pucnjave na Božićnom vašaru, ubio tri osobe i ranio 13, ali je Hajc rekao da je potvrđena smrt dve osobe, dok su trećoj osobi moždane funkcije ugašene.

Tužilac je rekao i da je policija pronašla ručnu bombu, pušku i četiri noža tokom pretrage kuće osumnjičenog u utorak ujutro.

Policija je nameravala da ga stavi u pritvor u okviru istrage o ranije počinjenom ubistvu, navodi AP.

U međuvremenu, portparolka nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova saopštila je da Nemačka nema informacije koje bi ukazivale da muškarac koji je osumnjičen za napad na Božićni vašar u Strazburu ima islamističku pozadinu.

Foto:Tanjug/AP

Francuski državljanin koji je osumnjičen za sinoćni napad u centru Strazbura bio je u zatvoru u Nemačkoj 2016. i 2017. godine zbog krađe, a u Francusku je deportovan 2017, saopštila je portparolka nemačke kriminalističke policije BKA.

Ona je navela da je osumnjičeni 29-godišnji francuski državljanin poznat vlastima kao radikalizovani islamista.

Rekla je i da nemačke vlasti blisko sarađuju sa francuskim zvaničnicima, dok se nastavlja potera za napadačem, koga su francuske vlasti identifikovale kao Šerifa Šekata.

Foto:Tanjug/AP

Motivi napada, izvedenog u Strazburu u utorak nešto pre 20 sati, još nisu utvrđeni, ali je Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo istragu za "ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom" i "zločinačko terorističko udruživanje".

Francuska vlada je podigla nivo bezbednosti na "vanredan u slučaju napada".

Foto:Tanjug/AP

Ovako je izgledala sinoćna potraga za napadačem

(Telegraf.rs)