Francuska vlada zamolila "Žute prsluke" da ne protestuju u subotu, zbog napada u Strazburu

Demonstranti u žutim prslucima izlazili su na proteste i blokirali su puteve širom Francuske od sredine novembra, demonstrirajući protiv povećanja poreza na gorivo.

Francuska vlada danas je poslala poziv "Žutim prslucima" da ne protestuju ovaj vikend, nakon smrtonosnog napada na božićnom sajmu u Strazburu.

- Nećemo zabraniti proteste u subotu - rekao je portparol vlade Benžamin Grivu. Umesto toga, Grivu je pozvao "Žute prsluke" da ne protestuju, uz reči da sami odluče o tome, naglasivši pritom da je ljudima pametnije da se brinu o svojim kompanijama pre kraja godine.

Sukob policije i žutih prsluka Foto: Tanjug/AP

Zabrana ne bi bila razumna odluka, dodao je Grivu, jer neće sprečiti ljude da uništavaju i kradu.

Demonstranti u žutim prslucima izlazili su na proteste i blokirali su puteve širom Francuske od sredine novembra, demonstrirajući protiv povećanja poreza na gorivo.

"ŽUTI PRSLUCI" NAJAVILI NASTAVAK PROTESTA

Nakon četiri nedelje protesta i dve subote velikih nemira u Parizu, francuski predsednik Emanuel Makron priznao je da nije dovoljno brzo povećao platežnu moć radnika od njegove izborne pobede prošle godine.

Žuti prsluci nisu zadovoljni obećanjima predsedika Makrona Foto: Tanjug/AP

U televizijskom obraćanju iz Jelisejske palate, Makron je obećao poresku olakšicu na sve bonuse koji dolaze na kraju godine i potpuno izuzeće od poreza i davanja na isplate prekovremenih sati.

Uprkos ovim ustupcima, mnogi "žuti prsluci", koje su intervjuisali francuski mediji, kažu kako nastavljaju i dalje sa protestima.

Pucnjava u utorak na strazburškom Božićnom sajmu odnela je tri života, a jedna osoba je u komi.

Telegraf u Parizu

(Telegraf.rs/Hina)