Tramp podržao lidera opozicije Venecuele za privremenog predsednika: Maduro optužuje Ameriku za organizovanje puča

Maduro je naglasio da će sve američke diplomate biti proterane iz Venecuele

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro objavio je danas da su Sjedinjene Američke Države pokušale da izvedu puč u njegovoj zemlji. Tim povodom, Venecuela je odlučila da prekine diplomatske i sve političke odnose sa SAD.

Maduro je naglasio da će sve američke diplomate biti proterane i da će imati 72 sata da napuste Venecuelu.

Podsetimo, ranije danas predsednik SAD Donald Tramp prihvatio je lidera opozicije Huana Gvajda za privremenog predsednika u provokativnom potezu protiv izabrane vlade aktuelnog predsednika Madura, navodi Russia today.

Tramp je Madurovu vladu nazvao nelegitimnom i direktno odgovornom za bilo kakvu pretnju upućenu venecuelanskom narodu. Gvajdo, trenutno predsednik Narodne skupštine, položio je, u međuvremenu, zakletvu kao privremeni predsednik države.

Sve se ovo dogodilo pošto je u utorak Narodna skupština Venecuele usvojila rezoluciju kojom se Nikolas Maduro optužuje za uzurpiranje vlasti, a sve njegove odluke ništavnim. Maduro je odgovorio da će Narodnu skupštinu proglasiti odgovornom za ismevanje ustava zemlje. Svoju odluku o prekidanju diplomatskih odnosa sa SAD, Maduro je saopštio sa balkona svoje rezidencije u Karakasu:

U međuvremenu, navodi Sputnik, mediji navode da bi SAD mogle da uvedu Venecueli embargo na uvoz nafte, ako Maduro odluči da preduzme drastične mere u pokušaju da odbrani vlast.

Huan Gvajdo, privremeni predsednik Venecuele, Foto: Profimedia

Kada su Trampa novinari pitali u Beloj kući da li namerava da u Venecuelu pošalje vojsku, on je ogovorio da se uopšte o tome ne razgovara, ali da su sve mogućnosti "na stolu".

Lideri Brazila, Kolumbije, Paragvaja, Perua, Kostarike, Ekvadora, Gvatemale, Čilea takođe su priznali Gvajda kao legitimnog predsednika Venecuele, navodi Sputnik. S druge strane, Evo Morales, predsednik Bolivije podržao je Madura u borbi protiv, kako se navodi, "kandži imperijalizma".

Danas su širom Venecuele održani protesti opozicije, a u nekoliko gradova došlo je do sukoba građana u radničkim naseljima sa policijom. Vlada Venecuele optužila je opoziciju da želi da izazove krvoproliće.

VIDEO: Pokušaj atentata na predsednika Venecuele, nakon eksplozije obezbeđenje skočilo na njega

(Telegraf.rs)