"Živele italijanska Istra i Dalmacija": Predsednik Evropskog parlamenta šokirao Hrvate (VIDEO)

Nakon održanog govora, odmah su usledile kritike iz Slovenije

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani govorio je na ceremoniji u Bazovici, na obeležavanju Dana sećanja. Rano ujutros na svom Tviteru je objavio kako oseća moralnu dužnost, sa trobojnicom u srcu, da dođe na komemoraciju na Dan sećanja na žrtve za vreme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije.

Na Fejsbuku je u isto vreme objavio video na kome je prikazano polaganje venaca u Monrupinu.

- Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Italijanima. Ubijenima od strane onih koji su na uniformi imali crvenu zvezdu, ubijenima jer nisu hteli da spuste našu trobojnicu - objavio je.

Kada je stigao u Bazovicu, Tajani je na komemoraciji održao govor u kojem je rekao kako Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana.

Dodao je kako su ljudi Trsta bili puni života u razdoblju nakon rata, iako su puno patili, ali i bili prisiljeni da napuste područje na kojem su živeli.

- Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobedili i stoga danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspeli smo izbeći da se zauvek ugasi svetlo nad događajima u Trstu. Ovde smo kako bismo odali počast palima, kako njihova žrtva ne bi bila uzaludna - rekao je.

- Kao Italijan, kao patriota, kao predsednik Evropskog parlamenta, napraviću sve u svojoj moći kako bih osigurao da Brisel ne prestane da rasvetljava, ono što se dogodilo u ovom delu Italije. Tokom sledećeg zasedanja Evropskog parlamenta podsetiću na tragediju u ovim krajevima i u Foibi Basoviza, tako da znaju šta se ovde događalo - dodao je.

POZDRAVIO ITALIJANSKU ISTRU I DALMACIJU

Potom je dodao kako ne smiju dopustiti da se u Venecueli, u kojoj živi puno Italijana, ponovi komunistička diktatura poput one u Trstu.

- Ne smemo dopustiti da se u Venecueli, u kojoj žive brojni Italijani i u kojoj su brojna italijanska prezimena, ponovi komunistička diktatura kao Titova. Moramo izbeći da dođe do tragedija poput onih na ovom području - rekao je Tajani.

- Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija. Živeli prognani i živele vrednosti naše domovine - rekao je.

SLOVENIJA ODMAH REAGOVALA

Slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon odmah je reagovala na govor, pa je poslala pismo predsedniku Evropskog parlamenta.

U pismu upozorava na upotrebu jezika istorijskog revizionizma i napominje da Antonio Tajani kao predsednik EP-a nikada tako nešto ne bi sebi smeo da dopusti.

- Nedopustivo je da predsednik Evropskog parlamenta, koji je svoju kampanju gradio na sloganu 'Predsednik svih državljana EU-a', dopusti iskrivljavanje istorije i nepoštovanje svih njenih aspekata. Žalosti me da je u očima predsednika Tajanija potreba za naglašavanjem italijanskog patriotizma veća i važnija od istorijskih činjenica. S obzirom na to da je predsjednik dokazao nepoznavanje istorije, u pismu želim da ga podsetim na Izveštaj slovensko-italijanske istorijsko-kulturne komisije iz 2000. godine - napisala je slovenska evrozastupnica.

IDEJA O ITALIJANSKOJ ISTRI I DALMACIJI BILA PLODNO TLO ZA FAŠIZAM

Podsetimo na istorijsku pozadinu. Naime, ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bilo je jedno od glavnih načela italijanskog fašizma stasalog 20-ih godina prošlog veka. Štoviše, italijanski fašizam, pod vodstvom Benita Musolinija, vernog i dugogodišnjeg saveznika Adolfa Hitlera, dobrim delom nastao je upravo na talasu nezadovoljstva koje je vladalo u italijanskoj javnosti nakon Prvog svetskog rata.

Tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija se obvezala da će ratovoti na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki deo istočnojadranske obale koja je u to vreme bila deo Austrougarske Monarhije. Nakon rata 1918. godine, italijanska vojska okupira veliki deo Dalmacije.

Godine 1920. kod Đenove je potpisan Rapalski ugovor između Kraljevine SHS i Italije. U tom ugovoru Italiji su pripali veliki delovi istočnojadranske obale: Trst, Gorica, Gradiška i deo Kranjske, Istra (osim dela opštine Kastav), grad Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža, a stvorena je Slobodna Država Rijeka.

No dobar deo Italijan tim nije bio zadovoljan te uskoro na vlast dolaze fašisti. Oni će iskoristiti Drugi svetski rat da okupiraju veći deo istočnojadranske obale. U tome im je pomogao Ante Pavelić koji je Italijanima predao veći deo istočnojadranske obale.

Nakon kapitulacije Italijana 1943. godine, a onda i Nemaca nepune dve godine kasnije, Dalmaciju i Istru oslobađaju Titovi partizani. Štoviše, partizani su ušli i u Trst, na šta je u svom govoru aludirao Tajani.

Nakon što je zbog ovog govora izbio skandal u Hrvatskoj, predstavnik kabineta predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je danas da je njegova izjava da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

(Telegraf.rs/Index.hr)