Sneg na Havajima! Vulkanske plaže i stene su bele, vetar bije 300 km/h, a talasi od 12 metara paralisali su ostrvo (FOTO) (VIDEO)

Jedna osoba je nažalost izgubila život

Ostrvska država Havaji je pretrpela nezapamćeno nevreme koje je dovelo do snažnih udara vetra od čak 300 km/h, slomljenih grana drveća, poplavljenih puteva, prekida u napajanju strujom i najmanje jednog smrtnog slučaja. U pojedinim delovima pao je i sneg, što je vrlo neuobičajeno, dok je oluja izazvala ogromne talase od čak 12 metara.

Sistem niskog pritiska pogodio je ostrvo u petak, sa snažnim vetrovima koji su se kombinovali sa već uzburkanim morima i stvorili masivne talase, koji su poplavili područje. 66-godišnji muškarac je poginuo tokom surfovanja.

- Meteorolozi ovo nazivaju događajem bez presedana i mi se slažemo da smo retko videli kombinaciju rekordno visokih talasa na kopnu, zajedno s olujnim vetrovima - rekao je Sam Lemo, administrator havajskog odeljenja za zemljište i prirodne resurse.

Nekoliko centimetara snega palo je na Haleakalu, u Istočnom Mauiju, što je zapanjilo meštane.

Sneg nije neuobičajen u planinskim delovima tog ostrvskog arhipelaga, ali zvaničnici navode da bi snežni pokrivač na visini od 1.900 metara, u državnom parku na Mauiju, mogao predstavljati najnižu tačku na kojoj je sneg ikada viđen na Havajima.

- Možda bi prvi put u istoriji, sneg je pao u državnom parku. Park je prekriven snegom i to može da bude najniža nadmorska visina na kojoj je sneg ikada zabeležen u državi - objavilo je odeljenje.

Visina talasa dostigla je čak 12,19 metara u određenim područjima havajske obale, što se nažalost pokazalo fatalnim za jednog kalifornijskog surfera.

Tokom vikenda više od 27.000 ljudi ostalo je bez struje.

VIDEO: Ovako izgleda provod na -30 stepeni

(Telegraf.rs)