Preminuo izraelski špijun koji je uhvatio jednog od najvećih nacista

Rafi Eitan je preminuo pošto je hospitalizovan u Tel Avivu

Rafi Eitan, bivši izraelski ministar i Mosadov špijun koji je vodio operaciju hapšenja jednog od najozloglašenijih nacista - odbeglog Adolfa Ajhmana, preminuo je u subotu u 92. godini.

- Izgubili smo hrabrog borca o čijem će doprinosu izraelskoj bezbednosti učiti generacije - rekao je predsednik Izraela Ruvin Rivlin.

Eitan je preminuo nakon što je hospitalizovan u Tel Avivu, preneli su izraelski mediji. On je imao uticajnu ulogu u prvim godinama stvaranja izraelskih obaveštajnih službi.

Suđenje Ajhmanu, Foto: Profimedia/Corbis

Godine 1960. bio je zadužen za Mosadovu operaciju hvatanja Ajhmana, arhitekte Holokausta, koji je živeo u Argentini pod lažnim identitetom. Ajhman je odveden u Izrael, gde mu je suđeno za zločine protiv čovečnosti, proglašen je krivim i obešen.

Eitan je takođe bio uključen u planiranje i sprovođenje napada na irački nuklearni reaktor Osirak 1981, prema izraelskom ministarstvu spoljnih poslova.

DŽONATAN POLARD SKANDAL

Nakon toga vodio je Izraelsku kancelariju za naučne odnose koja je bila umešana u skandal oko Džonatana Polarda, američkog obaveštajnog analitičara uhapšenog 1985. i osuđenog 1987. godine na doživotni zatvor zbog špijuniranja u korist Izraela.

Izrael je kazao da je Polard regrutovan u nedozvoljenoj operaciji te kancelarije koja je posle toga raspuštena.

Eitan je preuzeo za to odgovornosti i podneo ostavku. On je izabran u parlament 2006. gde je bio tri godine, a obavljao je i dužnost ministra zaduženog za penzionere.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs / Hina)