Turska odbrusila Amerikancima: Kupovina raketnog sistema S-400 od Rusije je "gotova stvar", ne možemo da je otkažemo

Amerika želi da nastavi razgovore na ovu temu

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da je turska kupovina raketnog sistema S-400 od Rusije, koja je izazvala tenzije s Vašingtonom, "gotova stvar" i da ona ne može da bude otkazana.

On je na konferenciji za novinare na marginama posete SAD rekao da odnosi Turske i Rusije nisu alternativa njenom savezu s NATO-om ili odnosima s Evropskom unijom, prenosi Rojters.

Čavušoglu je podsetio da je Ankara više puta obevestila Vašington o tome, navodi TAS S.

- Prethodno, pre nekoliko meseci, rekli smo SAD i našim drugim partnerima da dogovor s Rusijom o S-400 ne može da se otkaže. Već smo nabavili odrambene sisteme, stvar je gotova - rekao je turski ministar.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

AMERIKA PORUČUJE: RAZGOVORI SE NASTAVLJAJU

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je juče da SAD nastavljaju razgovore s Turskom o njenoj kupovini odbrambenog raketnog sistema S 400 od Rusije.

- Velike su šanse da SAD i Turska tešnje sarađuju - rekao je Pompeo na konferenciji za novinare na kraju sastanka ministara spoljnih poslova članica NATO-a u Vašingtonu, prenosi Rojters.

On je dodao da je razgovarao sa turskim kolegom Mehmutom Čavušogluom i da je uveren da će dva saveznika u NATO-u moći da pronađu rešenje.

Pompeo je takođe rekao da se na sastanku NATO-a razgovaralo o neophodnosti da ruske snage napuste Venecuelu

Ti razgovori, kako je dodao, bili su deo šire debate o aktivnostima ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Američki državni sekretar Majk Pompeo Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Tanjug)