Tramp proglašava iransku gardu terorističkom organizacijom, a onda je stigla brutalna poruka iz Teherana

Ovo biti prvi slučaj da bilo koja predsednička administracija u istoriji SAD proglašava organ neke strane vlade teroristima

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa planira da proglasi iransku Revolucionarnu gardu "stranom terorističkom organizacijom", a neimenovani američki zvaničnici potvrdili su da bi ovaj korak bez presedana kojim Bela kuća pojačava pritisak na Teheran mogao da bude objavljen već danas.

AP ocenjuje da bi ovaj Trampov potez mogao da ima široke posledice po američko osoblje i politiku SAD na Bliskom istoku i u drugim područjima.

Agencija podseća da Trampova administracija mesecima pojačava retoriku prema Iranu, ali će ovo biti prvi slučaj da bilo koja predsednička administracija u istoriji SAD proglašava organ neke strane vlade teroristima.

Planirani potez su za AP potvrdila dva zvaničnika administracije i jedan savetnik u Kongresu, koji su insitirali na anonimnosti.

On dolazi zajedno sa sankcijama Revolucionarnoj gardi, koje uključuju zamrzavanje dela njene imovine i zabranu Amerikancima da posluju sa njom.

Iranska revolucionarna garda Foto: Tanjug/AP

Američka vojska neće više imati mira u zapadnoj Aziji ako SAD proglase iransku Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, poručio je juče komandant Garde Mohamad Ali Džafari.

- Sa ovom glupošću, američka vojska i bezbednosne snage neće više imati današnji mir u zapadnom delu Azije - rekao je Džafari, preneo je Rojters.

Šef iranske diplomatije Mohamed Džavad Zarif izjavio je prethodno da američki zvaničnici koji nameravaju da proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom žele da "uvuku SAD u blato", a sve po nalogu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Na najavu da bi SAD mogle da proglase iransku elitnu Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom, Iran je najavio recipročne mere.

- Ako Revolucionarna garda bude stavljena na američku listu terorističkih grupa, mi ćemo vojsku te zemlje (SAD) staviti na crnu listu terorista odmah uz Daeš (Islamsku državu) - naveo je u subotu predsedavajući Komiteta za nacionalnu bezbednost iranskog parlamenta Hešmatolah Falahatpišeh.

(Telegraf.rs/Tanjug)