Bivši diplomata sa Novog Zelanda optužen da je postavio kameru u toaletu i snimao svoje kolege

Optuženi ponavlja da nije kriv i da je ovaj slučaj naneo štetu njemu i njegovoj porodici

Bivši visoki diplomatski zvaničnik Novog Zelanda u SAD-u pojavio se pre sudom, kako bi se suočio sa optužbama da je pokušavao da snima šta njegove kolege iz ambasade rade u toaletu. On je naime u sakrio kameru u zidu toaleta, prenosi rt.com.

Alfred Keating se pred sudom u Oklandu izjasnio da nije krv za ove optužbe. On je jedno vreme radio u ambasadi u Vašingtonu, u vreme kada je skrivena kamera pronađena u toaletu 2017. godine.

Uskoro je podneo ostavku zbog što su optužbe protiv njega iznete u javnost.

- Ovo nije bio čin špijunaže - rekao je tužilac Henri Stil, dok je poroti objašnjavao sled događaja iz 2017. godine.

Alfred je optužen da je u uniseks kupatilu postavio kameru kako bi posmatrao svoje kolege, a da ju je otkrio drugi radnik ambasade.

Putem kamera je pratio šta njegove kolege rade u wc Foto: PIxabay.com

Pretraživanjem kamere od strane novozelandske policije, pronađeno je 20 datoteka, koje se odnose na 19 ljudi koji su koristili toalet, kao i preko 700 izbrisanih datoteka.

Pretresom laptopa diplomate, otkriveno je da je pristupao veb stranici proizvođača ovog tipa kamere, uključujući i stranicu kako da se postavi ovaj uređaj.

Advokat odbrane ističe da ne postoje dokazi koji pokazuju da je njegov klijent sigurno umešan u ovu aferu.

Optuženi ponavlja da nije kriv i da je ovaj slučaj naneo štetu njemu i njegovoj porodici. Zbog diplomatskog imuniteta nije gonjen u Vašingtonu gde se slučaj i odigrao.

Ako bude proglašen krivim mogao bi da dobije oko godinu i po dana zatvora.

(Telegraf.rs)