Posle više od 16 sati agonije, požar u Notr Damu konačno je ugašen: Hrabri vatrogasci otkrili kako su spasili katedralu od potpunog uništenja (FOTO) (VIDEO)

Požar je gasilo 400 vatrogasaca

Požar u katedrali Notr Dam potpuno je ugašen, saopštio je danas portparol pariske vatrogasne službe. Posle više od 16 sati agonije i snažne borbe vatrogasci su konačno mogli da odahnu, jer vatra više ne predstavlja opasnost po svetinju.

Portparol Gabrijel Plu je rekao da službe za vanredne situacije trenutno "nadgledaju eventualno pomeranje strukture i gase tinjajuće ostatke".

Plu je naveo da su sada na potezu stručnjaci da isplaniraju kako da konsoliduju građevinu.

Foto: Tanjug/AP

Požar u katedrali stavljen je pod kontrolu tri sata posle ponoći, posle više od devet sati borbe.

Za gašenje strahovitog požara koji je zahvatio svetinju u ponedeljak popodne mobilizovano je 400 vatrogasaca. Posle mukotrpne borbe, pariska vatrogasna služba saopštila je da je vatra stavljena pod kontrolu i da je sačuvana konstrukcija katedrale.

Foto: Tanjug/AP

Objavili su i video na kojem se vidi kako je izgledala žestoka borba sa vatrom koja je svakog trenutka postajala sve jača.

U dva odvojena tvita, vatrogasna služba pohvalila je saradnju "različitih službi" države, koji su radili zajedno devet sati kako bi ugasili pakao u jednoj od najpoznatijih pariških znamenitosti.

Struktura katedrale je sačuvana i glavna dela umetnosti su stavljena na sigurno mesto, zahvaljujući zajedničkom delovanju različitih službi države - napisali su u jednom tvitu uz fotografije sa lica mesta.

Na njima se vide kako se vatrogasci bore sa vatrenom stihijom, dok je ceo svet pratio kada će požar konačno biti ugašen.

Ubrzo su objavili još jedan tvit.

- Nakon više od 9 sati žestokih borbi, skoro 400 vatrogasaca iz Pariza ugasilo je užasnu vatru. Dvojica policajaca i jedan vatrogasac su lakše povređeni - navodi se u nastavku.

Požar je izbio u ponedeljak u 18.50 sati, kada je katedrala zatvorena za javnost.

Video: Jutro posle požara: Notr Dam žalosno zgarište 

Video: Vatra guta osam vekova staru katedralu Notr Dam

(Telegraf.rs)