Opasni vreo talas stigao u Evropu, iste zemlje na udaru vrućine: Živa se penje preko 40 stepeni

Toplotni talas ove nedelje biće veoma sličan onome koji je krajem juna razbio rekorde

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Prošlo je manje od mesec dana otkako je istorijski toplotni talas pogodio pola Evrope, a iste zemlje suočavaju se sa novim vrućinama ove nedelje. Meteorolozi prognoziraju da će temperature ići preko 38 stepeni i najavljuju novo obaranje rekorda.

U poslednjoj nedelji juna u Francuskoj je zabeležena najviša temperatura ikada, a novi junski rekordi postavljeni su u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Litvaniji, Češkoj i Slovačkoj.

Toplotni talas ove nedelje biće veoma sličan onome koji je krajem juna razbio rekorde, jer je olujni sistem zastao iznad severoistočnog Atlantika, donoseći topli vazduh iz severne Afrike i Španije na sever i istok širom Evrope.

Foto: Tanjug/AP

Sporo kretanje ovog olujnog sistema će rezultirati produženim toplotnim talasom na nekim lokacijama, koji može da potraje i do pet dana.

Jezgro toplote biće usredsređeno na Španiju, Francusku, Belgiju, Holandiju, zapadnu Nemačku, Švajcarsku i severnu Italiju.

Toplotni talas počeo je u ponedeljak, a temperatura je dostigla ili prešla 38 podeok Celzijusove skale u delovima istočnog Portugala, unutrašnjosti Španije i južne Francuske.

Ova toplota će se intenzivirati i proširiti se na istok u narednim danima.

Visoke temperature bluzi ili preko 38 stepeni očekuju se u Madridu, Lionu i Parizu, a portal Akuveder prognozira da će u najtoplijim danima biti između 40 i 43 stepena.

Foto: Tanjug/AP

Tople noći sa temperaturama koje neće pasti ispod 21 stepen otežaće spavanje svima koji nemaju klima uređaj i povećaće rizik od bolesti povezanih sa toplotom kod mladih i starijih, jer zgrade nisu u stanju da se ohlade, dok će intenzivno sunčevo zračenje prouzrokovati porast temperature narednog dana.

Inače, za London, Brisel, Amsterdam, Frankfurt, Berlin, Minhen i Milano očekuje se da temperature nekoliko dana budu iznad 32 stepena.

TOPLOTNI TALAS MOŽE DA DONESE NOVI REKORD VELIKOJ BRITANIJI

Meteorolozi upozoravaju da postoji 60 posto šansi da u narednim danima Velika Britanija zabeleži najtopliji dan ikada u julu.

Očekuje se da temperatura u četvrtak dostigne 37 podeok u jugoistočnoj Engleskoj, što može da sruši trenutni najviši rekord zabeležen u julu od 36,7 stepeni, koji je postavljen na aerodromu Hitrou 2015. godine.

Prognostičari takođe veruju da postoji 30 posto šanse da bi vrućina u četvrtak mogla da nadmaši rekord najviše ikada zabeležene temperature od 38,5 stepeni, koji je postavljen u avgustu 2003. godine.

Foto: Tanjug/AP

VRUĆINE IZNENADILE ŠVAJCARSKE ŽELEZNICE

Dok su se železnice u mnogim zemljama Evrope, na osnovu iskustava proteklih godine, pripremile za letnje vreline, Švajcarska železnica (SBB) to nije učinila i suočena je sa brojnim problemima zbog deformacije šina.

Broj vrelih dana, tokom kojih dolazi do deformacije šina, iz godine u godinu je sve veći, a brojne železnice se protiv toga bore bojenjem šina u belo.

Švajcarska železnica taj način "borbe" protiv vreline tek testira.

Austrijska železnica (OeBB) razvila je poseban voz za farbanje šina, a SBB šine trenutno hlade samo vodom.

Foto: Tanjug/AP

Koliko su drastične posledice vrelina po šine videlo se 27. juna kada je desetine hiljada putnika, zbog deformacije šina na pruzi između Verna i Hindelbanka, bilo suočeno sa kašnjenjima, ali i otkazivanjem polazaka vozova.

Sličan haos mogao bi se dogoditi u četvrtak kada se prognoziraju temperature u Švajcarskoj od 36 stepeni.

IZBEGAVAJTE AKTIVNOSTI I PIJTE PUNO TEČNOSTI

Građanima se savetuju da piju puno tečnosti, nose svetliju odeću i izbegavaju aktivnosti u najtoplijem delu dana.

Takođe, starima, deci i životinjama treba obezbediti uslove da ostanu hladni. Izbegavajte direktno izlaganje suncu i ostanite u hladovini.

OSVEŽENJE STIŽE U PETAK

Osveženje će prvo stići u područja od Velike Britanije do severne Španije i Francuske u petak, pre nego što se proširi na centralnu Evropu sledećeg vikenda.

Pljuskovi i grmljavine pratiće dolazak hladnijeg vazduha, što dovodi do opasnosti od poplava, opasnih vetrova i grada.

Foto: Tanjug/AP

Intenzivna toplota će takođe povećati rizik od požara širom regiona. Nekoliko velikih požara izbilo je širom centralnog Portugala proteklog vikenda.

ZBOG VRUĆINA FRANCUSKA ZATVARA DVA NUKLEARNA REAKTORA

Zbog novog talasa ekstremnih vrućina ove nedelje u Francuskoj će morati da budu isključena dva nuklearna reaktora u nuklearki Golftek.

Oni neće raditi do 30. jula, piše "Mond".

Početkom nedelje već je značajno umanjen učinak reaktora iz dve druge nuklearne elektrane.

U Francuskoj je trenutno u pogonu ukupno 58 nuklearnih reaktora. Ako talas vrućine potraje, slične mere moraće da se preduzmu i u drugim nuklearkama.

Zbog visokog prisustva ozona od danas je uvedena zabrana vožnje.

(A.M.)