Na premijeri "Betmena" pre 7 godina u SAD dogodio se pokolj. Mnogi sada strahuju zbog "Džokera"

Film sa Hoakinom Finiksom u ulozi Džokera u bioskope stiže početkom oktobra

Hoakin Finiks kao Džoker / Foto: Tanjug/AP/Niko Tavernise/Warner Bros. Pictures

Članovi porodica žrtava koje su ubijene 2012. u bioskopu tokom premijere filma "Betmen" pisali su studiju Vorner Bros jer su zabrinuti zbog nasilja u novom filmu o "Džokeru" i njegove vlasnike pozivaju da se pridruže kampanji protiv vatrenog oružja.

Među njima je i Sandi Filips, majka ubijene Džesike Gavi (24) koja kaže da je "užasnuta" trejlerima za film o "Džokeru". Ona i suprug Loni voditelji su grupe koja se bori protiv upotrebe vatrenog oružja.

- Kad sam pogledala trejlere za film bila sam apsolutno užasnuta. A onda sam malo istraživala i saznala da u filmu ima toliko nepotrebnog nasilja da sam se naježila. Mi radimo s ljudima koji su na neki način bili žrtve vatrenog oružja pa me jednostavno ljuti što tako velika firma uupšte ne vodi računa o javnosti - kazala je Filips.

Sandi Filips, majka ubijene devojke, među onima koji su poslali pismo firmi Vorner Bros Foto: Tanjug/AP

Na premijeri Betmena ubijeno 12 ljudi

Ponoćna premijera filma "Vitez tame: Povratak" 2012. godine u gradiću Aurori završila je kao poprište strašnog zločina. Napad je izveo Džejms Holmes (24), maskiran u glavnog negativca iz filma. Naoružan automatskom puškom i pištoljima, odeven u pancirku i s plinskom maskom na licu, upao je u jednu od dvorana, bacio suzavac i počeo nasumično pucati po ljudima. Smrtno je stradalo 12 ljudi, a 70 ih je povređeno.

Dvorana u gradu nakon napada 2012. na projekciji Betmena Foto: Tanjug/AP

Glumac Hoakin Finiks, novi "Džoker", nedavno je napustio intervju pošto ga je novinar upitao da li je zabrinut zbog mogućnosti da bi film mogao ljude da podstakne na nasilje.

U pismu članova porodice pobijenih stoji da ih je šokiralo to što Vorner Bros Džokera u filmu predstavlja kao junaka u sklopu simpatične priče o njegovu poreklu. Film prati Džokerovu transformaciju od ranjivog samotnjaka do samouverenog negativca. Mračna drama reditelja Toda Filipsa početkom septembra osvojila je Zlatnog lava na 76. Venecijanskom filmskom festivalu.

Džoker u bioskopima početkom oktobra Foto: Warner Bros. Entertainment Inc

Kandidat za Oskara

"Džoker" u bioskope stiže početkom oktobra, a dosad je dobio prilično dobre kritike, kao i najavu da će biti među nominovanima za nagradu Oskar.

Potpisnici pisma ne traže da se film povuče niti da se ne prikazuje.

- Želimo da svima bude jasno da podržavamo vaše pravo na slobodu govora i slobodu izražavanja, ali svi oni koji su pogledali neki film o superjunacima reći će vam da uz veliku moć ide i velika odgovornost. Zbog toga vas pozivamo da iskoristite svoj veliki uticaj i pridružite nam se u borbi za sigurniju zajednicu s manje oružja - napisali su.

Iz firme Vorner Bros nisu odgovorili na pismo. Treba istaći i da je film izazvao dosta polemika na društvenim mrežama zbog načina na koji su u njemu prikazani psihički problemi i nasilje.

(Telegraf.rs/Hina)