Evakuacija 6 miliona ljudi, skoro milion bez struje u Japanu: Tajfun ubio 14, stotine povređenih

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje za Tokio i okolinu, navodeći da se takav intenzitet padavina vidi jednom u 60 godina

Foto: Tanjug/AP

Tajfun Hagibis, čiji naleti vetra dostižu i 180 kilometara na sat, stigao je do Japana, donoseći obilne padavine i snažne vetrove koji su paralisali Tokio. Najmanje 14 osoba je poginulo, a 150 je povređeno. Ulice su puste.

Tri osobe poginule su u prefekturama oko Tokija, dok je jedan 60-godišnji muškarac pronađen mrtav u poplavljenom stanu u Kavasakiju, javio je NHK.

Kako prenosi Rojters, 16 osoba se vodi kao nestalo. Prema navodima agencije Kjodo, više od 150 ljudi je povređeno.

Potopljeni vozovi; Foto: Tanjug/AP

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje za Tokio i okolinu, navodeći da se takav intenzitet padavina vidi jednom u 60 godina, prenosi agencija Kjodo.

Scena iz Japana; Foto: Tanjug/AP

Agencija je saopštila da bi količina kiše tajfuna Hagibis mogla da premaši količinu koja nije viđena od najrazornijeg tajfuna iz 1958. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Toru Hanai

Evakuacija 6 miliona ljudi

Kako se navodi, više od šest miliona stanovnika najvećeg japanskog ostrva Honšu savetovano je da se evakuišu, a u Tokiju i okolini je prekinut železnički saobraćaj i zatvoreni su aerodromi.

Foto: Tanjug/AP

Japanske vlasti upozorile su da je zbog tajfuna porastao nivo vode u brojnim rekama, neke su i izašle iz svojih korita, a pojedine brane propuštaju vodu.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Šinzo Abe je u pripravnosti u svojoj rezidenciji, i oko njega se nalazi tim zvaničnika koji prikupljaju sve podatke o tajfunu.

Foto: Tanjug/AP

Elektrodistribucija u Tokiju saopštila je da je oko 770.000 domaćinstava ostalo bez struje, a brojne prodavnice u Tokiju i okolini zatvorene su.

Foto: Tanjug/AP

Proizvodnju su obustavile i velike japanske kompanije Tojota i Honda.

Foto: Tanjug/AP

Tajfun Ida koji je pogodio Japan 1958. godine za sobom je ostavio 1.200 žrtava i brojne nestale, a uzrokovao je i izlivanje reka iz korita.

(Telegraf.rs / Tanjug)