Objavljen zabrinjavajući izveštaj: SAD počinile ratne zločine u Avganistanu?

Izveštaj od 50 stranica objavljen u četvrtak usledio je nakon skoro dvogodišnje istrage navoda o kršenju pravila od strane avganistanskih snaga koje podržavaju SAD, a koji uključuju vansudska ubistva i otmice

Novi izveštaj Hjuman Rajts Voča pokazuje porast broja zločina avganistanskih snaga koje je obučavala CIA, kao i veći broj civilnih žrtava koje su ubile američke i avganistanske snage.

Ta organizacija zahteva istragu o tome da li su američke snage počinile ratne zločine u Avganistanu, prenosi AP.

Izveštaj od 50 stranica objavljen u četvrtak usledio je nakon skoro dvogodišnje istrage navoda o kršenju pravila od strane avganistanskih snaga koje podržavaju SAD, a koji uključuju vansudska ubistva i otmice.

Navodi se da bi svaki mirovni sporazum kojim bi se okoncao 18-godišnji rat u Avganistanu takođe trebalo da odluči o sudbini tih snaga koje deluju naizgled nekažnjivo, bilo tako što će ih raspustiti ili staviti pod kontrolu Ministarstva odbrane.

U izveštaju stoji i da avganistanske bezbednosne jedinice nisu donele stabilnost, već su "potkopale avganistanske institucije i dovele mnoge Avganistance u opasnost", prenosi agencija.

Video: Doček hrvatskog vojnika poginulog u Avganistanu

(Telegraf.rs/Tanjug)