Stotinak demonstranata još uvek na univerzitetu, liderka poručila: Ako budu mirni, neće biti sukoba

Policija je opkolila univerzitet i hapsi svakog ko izlazi iz njega

Foto: Tanjug/AP

Stotinak demonstranata već treći dan zabarikadirano je na Politehničkom univerzitetu u Hongkongu.

Policija je opkolila univerzitet i hapsi svakog ko izlazi iz njega, prenosi AP.

Politehnički univerzitet u Hongkongu je postao središte sukoba od prošle nedelje, kada su se demonstranti zabarikadirali u kampusu univerziteta.

Foto: Tanjug/AP

Desetine demonstranata u Hongkongu je pobeglo sa Politehničkog univerziteta juče tako što su se spustili sa mosta visokog deset metara koji se nalazi u sklopu kampusa univerziteta i odvezli se motorima koji su bili pripremljeni za bekstvo, javio je Rojters.

Lam: Ako se demonstranti budu ponašali mirno,neće biti sukoba

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam poručila je danas da se nada da sukob između policije i demonstranata koji su se zabarikadirali u kampusu na Politehničkom univerzitetu može biti rešen na miran način i poručila policajcima da se ponašaju humano.

Najmanje 100 demonstranata ostalo je na Politehničkom univerzitetu koji je opkolila policija, dok ga je 600 osoba napustilo, posle dva dana sukoba u kojima je povređeno najmanje 200 ljudi.

Lam se obratila na konferenciji za novinare ubrzo nakon što je novi šef policije Hongkonga apelovao na građane u poluautonomnoj kineskoj teritoriji da im pruže podršku, posle pet meseci sukoba i protesta.

Keri Lam je rekla da je vlada Hongkonga samo reagovala na nasilje na protestima, ali nije isključila mogućnost da se dogodi još incidenata, iako je pozvala na mir.

Foto: Tanjug/AP

- Ako se demonstranti budu ponašali mirno, onda neće biti nasilja - rekla je Lam i dodala da će policija morati da preduzme izvesne mere ukoliko demonstranti ponovo budu pravili probleme.

Lam je rekla i da je šokirana što se "kampus pretvorio u fabriku oružja".

Dodala je da je 600 demonstranata do sada napustilo kampus, uključujući i 200 osoba koje su mlađe od 18 godina.

Rekla je da će maloletnici neće biti uhapšeni, ali da je moguće da budu kasnije optuženi, dok je 400 osoba uhapšeno.

- Mi ćemo učiniti sve što možemo da ubedimo preostale demonstrante da napuste kampus što pre, kako bi se cela ova operacija završila na miran način - rekla je Lam.

Video: Policajac pucao pravim mecima na demonstranta u Hongkongu

(Telegraf.rs/Tanjug)