Luka (12) u kamionu bežao od požara: Zgrabio kuče i nestao dok se tata Ivan borio sa vatrom

Luka od šoka nije znao gde da beži, pa je sa psom seo u bratov kamion i krenuo da vozi

Printscreen/Twitter/Dalwallinu Police

Vatrogasci u Australiji spasli su dečaka Luku (12), koji je u strahu zbog požara koji divlja u toj zemlji, pobegao iz grada bratovim kamionom.

Bizarna situacija dogodila se gradu Mogumber nedaleko od Perta, a policija je ubrzo locirala dečaka i odvela ga na sigurno. Dečaka su otac Ivan i stariji brat ostavili samog u kući i otišli u njivu da pokušaju da obuzdaju požar koji se sve više približavao njihovom imanju.

U strahu da mu se nešto loše ne dogodi, dečak je uzeo psa i seo u bratov kamion, koji je bio parkiran u dvorištu, i krenuo da potraži utočište.

Sat vremena kasnije vatrogasci su uočili dečaka za volanom i zaustavili ga.

"Tipično farmersko dete, bio je veoma pametan. Mislim da je jedini problem bio to što nije znao gde da ide, jer zbog svog tog dima nije mogao da vidi put", rekao je Kreg Spenser iz vatrogasne brigade.

Nakon što su ga pronašli, vatrogasci su dečaka doveli u policiju gde ga je preuzeo otac koji je rekao da je veoma ponosan na sina. Ispričao je kako ga je učio da vozi otkako je dečak imao sedam godina i to zbog situacija kao što je ova.

Podsetimo, stravični požari već danima divljaju u Australji. Vatra koja je zahvatila više od 13.000 hektara zemlje stavljena je danas pod kontrolu, a evakuisano stanovništvo vraća se kućama.

U međuvremenu je izdato i novo upozorenje zbog požara u kojem je stradalo 20 kuća nedaleko od Sidneja.

Inače, od septembra je u požarima u ovoj zemlji poginulo šestoro ljudi i uništeno je više od 700 domova.

Video: Neverovatan snimak spasavanja koale od požara: Žena skinula odeću i krenula u vatru

(Telegraf.rs/Index.hr)