Krvavo nebo nad Australijom: Vatra guta sve pred sobom, ljudi u panici beže

Pojedini gradovi su u napušteni, a vatrogasci očekuju pogoršanje situacije u narednim danima

Nebo nad Australijom poprimilo je krvavo crvenu boju, a vatrogasci koji su na terenu kažu da su poslednja 24 sata najgora u istoriji.

Grad Pambula je napušten. Ulice su puste i pune gustog dima, dok je nebo iznad grada nestvarno crveno. Oko 30 kilometara južno od Pambule crveno nebo nadvilo se i nad Edenom. Tamo su stotine stanovnika, prema naređenju policije, sklonište potražile na plaži. U tom području uništene su brojne kuće, a vlasti strahuju da bi moglo biti i mrtvih.

Trenutno u Australiji bukti 146 požara, od čega ih 65 nije pod kontrolom. Požare gasi skoro 2.800 vatrogasaca. Tokom vikenda izgoreo je veliki broj kuća, a jedan muškarac preminuo je od srčanog udara dok je prijatelju pomagao da ugasi požar. On je 24 osoba koja je umrla tokom požara.

Biće još gore

Vatrogasci očekuju pogoršanje situacije u narednim danima. Zbog dima i loših vremenskih uslova otkazani su letovi iz Kanbere, gde su temperature oborile rekord u poslednjih 80 godina.

Vatra guta sve pred sobom Foto: Tanjug/AP

U Viktoriji je proglašeno vanredno stanje prvi put od 2009. godine, kad je Australija pretrpela najveće požare u kojima je poginulo 173 ljudi, a ranjeno 500.

Skot Morison, premijer Australije rekao je da je jedna teška noć iza njih. Dodao je da se fokusira na one kojima treba pomoć. Vatrogascima pomaže i 3.000 vojnika, a Novi Zeland i Singapur su takođe ponudili svoju pomoć.

(Telegraf.rs)