SZO dva dana veća, ali ne reaguje (još): "Nećemo proglasiti vanrednu situaciju zbog koronavirusa"

"Urgentno je u Kini, ne u celom svetu"

Foto: Tanjug/AP

Posle drugog dana zasedanja komiteta Svetske zdravstvene organizacije, ovo telo Ujedinjenih nacija i dalje nije proglasilo globalnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa.

Stručnjaci su ponovili da situaciju smatraju isuviše ozbiljnom da bi doneli ishitrenu odluku, te da i dalje, kao što je juče rečeno, nemaju dovoljno razloga da bi proglasili takvu urgentnost u postupanju.

Generalni direktor SZO objasnio je da je stanje urgentno samo u Kini.

- Vanredno je u Kini, ali još nije postalo vanredno u svetu - stoji na zvaničnom Tviter profilu Dr Tedrosa.

Dr Tedoros takođe je naveo da su predstavnici SZO svesni pisanja medija i navoda o slučajevima obolelih u drugim zemljama, ali naglasio je da se ti slučajevi i dalje istražuju.

- Znamo da bolest može biti ozbiljna, da se od nje može umreti, ali kod najvećeg broja ljudi koronavirus izaziva blaže simptome - dodao je ističući da su među umrlima oni čiji je imuni sistem prethodno bio oslabljen problemima sa povišenim pritiskom, dijabetesom ili kardiovaskularnim tegobama.

Zasedanje SZO, dr Tedoros Printskrin: Twitter/World Health Organization (WHO)

Takođe, potvrdio je raniju informaciju o tome da se bolest prenosi sa čoveka na čoveka navodeći da je reč o prenošenju u krugu zajednice.

- Trenutno, nema dokaza da se zaraza širi u otvorenom prostoru, ali ne znači da se to neće desiti.

Ujedno, podsetio je da su načini zaštite od virusa jednostavni, te da ruke treba redovno prati, pokrivati nos i usta prilikom kijanja, pažljivo odabirati i pripremati meso i jaja...

Prema poslednjim podacima, 620 osoba je obolelo, dok je 25 umrlih. Mediji navode da je virus stigao i u Evropu. Prethodno se pisalo o obolelima u SAD, Južnoj Koreji, Japanu i Tajlandu, van granica Kine u kojoj je izvorište virusa.

(Telegraf.rs)