Prvi smrtni slučaj od korona virusa u SAD, oglasio se Tramp; Vanredno stanje u Vašingtonu

* Širom sveta više od 2.850 umrlih od korona virusa * Svet nije spreman za korona virus, tvrdi zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije * Rešena misterija kako Rusija nema nijedan kritičan slučaj

Broj obolelih od korona virusa raste svakog dana. Zasad je potvrđen virus kod više od 84.000 ljudi, a umrlo je više od 2.850 ljudi.

Sve merodavne i tačne informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs. Na ovom sajtu će svakoga dana, u 8 sati i u 18 sati, biti dostupne najnovije informacije o širenju korona virusa.

Iz časa u čas:

00:59 Drugi slučaj u Brazilu

Radi se o osobi koja je stigla u Milano iz Sao Paula.

00:55 Prvi slučaj korona virusa u Irskoj.

23:57 Testiranja i u Prištini

Na Klinici za infektivne bolesti u Prištini danas su testirana tri lica za koje se sumnjalo da su zaražena virusom COVID-19 i pokazalo se da nisu oboleleli od koronavirusa, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

- Od 8. do 29. februara u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju, testirano je ukupno 33 lica za koje se sumnjalo da su zaraženi koronavirusom i pokazalo se da su svi bili negativni - saopšteno je iz Instituta, prenosi Zeri.

Kako se navodi, na aerodromu u Prištini i na prelazima pregledano je ukupno 924 putnika, prenosi Kosovo onlajn.

Na zahtev Ministarstva zdravlja, kosovska vlada je u petak izdvojila 400.000 evra za borbu protiv korona virusa i obezbedivanja zaštitnih mera za zdravstvene radnike.

23:41 Svetska zdravstvena organizacija rasporedila je stručnjake za prevenciju i kontrolu infencija u Italiji.

23:36  Turska obustavlja letove 

Turski ministar zdravlja Fehretin Koca izjavio je da će zbog korona virusa Turska obustaviti sve komercijalne avionske letove u i iz Italije, Iraka i Južne Koreje.

Ova mera će, kako je rekao Koca, stupiti na snagu sutra u podne po lokalnom turskom vremenu.

23:13 Sedmoro zaraženih u Grčkoj!

Foto: Tanjug/AP

22:45 Tom Kruz u karantinu

Holivudski glumac Tom Kruz (57) i ekipa filma "Nemoguća misija" koji se snima u Veneciji, smešteni su u karantin zbog korona virusa koji se širi Italijom, prenosi Jerusalem post, pozivajući se na britanskog glumca Sajmona Pega.

22:10 Žrtva u Americi ipak muškarac

Posle konferencije u Beloj kući saopštenjem se obratio doktor Džefri Dankin koji je potvrdio da je osoba koja je umrla u Sijetlu muškarac. Predsednik SAD Donald Tramp je ranije rekao da je u pitanju žena.

21:50 Guverner Vašingtona proglasio vanredno stanje

Guverner Vašingtona Džej Ajnsli je nakon što je u toj saveznoj američkoj državi potvrđen prvi smrtni slučaj od korona virusa uveo vanredno stanje.

20:54 Još jedan slučaj u Grčkoj

Još jedna žena u Solunu zaražena je korona virusom, potvrdili su tamošnji zvaničnici. Ona je nastavnica i prijateljica je žene  (38) koja je u toj zemlji prva dijagnostifikovana sa ovim virusom.

19:13 Prvi smrtni slučaj u SAD

Jedna osoba umrla je od posledica korona virusa u Sijetlu u američkoj saveznoj državi Vašington, saopštili su zvaničnici. Kako je rekao američki predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare, preminula je žena koja je bila u kasnim pedesetim godinama i koja je bila u veoma rizičnoj kategoriji.

18:50 Preko 1.000 zaraženih u Italiji

Italijanski zvaničnici potvrdili su daje u toj zemlji od korona virusa umrlo 29 osoba, a broj zaraženih je 1.128.

18:17 Nema zaraženih u Srbiji

Do danas, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su 33 osobe koje su boravile na području gde postoji zaraza i koje su imale simptome infekcije disajnih puteva. Svi uzorci su bili negativni. Danas do 18h testirana je još jedna osoba koja je takođe bila negativna.

Foto: Tanjug/AP

18:05 Broj mrtvih u celom svetu porastao na 2.932

Prema najnovijim podacima, broj ljudi koji su umrli od poslednica korona virusa je 2.932. U Kini je naviše zabeleženih slučajeva, zaraženo je 79.250, a umrlo je 2.835 osoba. Van te zemlje potvrđeno je još 6.285 slučajeva.

Ovo su zemlje u kojima je potvrđen korona virus: Avganistan, Alžir, Australija, Austrija, Bahrein, Belorusija, Belgija, Brazil, Kambodža, Kanada, Hrvatska, Danska, Egipat, Estonija, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Grčka, Hongkong, Island, Indija, Iran, Irak, Izrael, Italija, Japan, Kuvajt, Liban, Litvanija, Makao, Malezija, Meksiko, Monako, Nepal, Holandija, Novi Zeland, Nigerija, Severna Makedonija, Norveška, Oman, Pakistan, Filipini, Katar, Rumunija, Rusija, Singapur, Južna Koreja, Španija, Šri Lanka, Švedska, Švajcarska, Tajvan, Tajland, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i Vijetnam.

17:53 Otakazan polumaraton u Parizu

Polumaraton u glavnom gradu Francuske koji je trebalo da se održi sutra je otkazan. Na njega se prijavilo oko 44.000 učesnika.

17:19 Škole i univerziteti u Italiji ostaju zatvoreni

Škole i univerziteti u tri severna italijanska regiona, drugu nedelju za redom, biće zatvoreni u okviru napora za obuzdavanje epidemije korona virusa u toj zemlji, najavio je guverner Emilije Romanje.

17:18 Šest slučaj korona virusa u Hrvatskoj

Potvrđen je šesti slučaj korona virusa u Hrvatskoj. Radi se o muškarcu iz Rijeke koji je imao bliski konatkt sa već obolelima iz tog grada.

Kako Index.hr navodi, radi se o bratu žene koja je obolela nakon svog supruga. Svi su u dobrom stanju i imali su blaže simptome.

16:59 U Austriji sve više zaraženih

U Austriji raste broj inficiranih koronavirusom i do danas posle podne broj dokazanih infekcija se povećao na devet. Četiri inficiranih osoba je u Beču, po dve u pokrajinama Tirol i Donja Austrija i jedna u Štajerskoj. Širom Austrije sprovedeno je do sada 1.649 testiranja na koronavirus.

Foto: Tanjug/AP

15.28  Vlasti u Francuskoj donele su hitnu odluku da zabrane okupljanja na skučenom prostoru, a na kojim ima više od 5.000 ljudim budući da je u subotu, 29. februara u ovoj zemlji izolovano čak 16 novoobolelih od korona virusa.

Ministar zdravlja Oliver Veran rekao je da ova odluka stupa na snagu i da se odnosi na čitavu zemlju.

- Među njima je i pariski polumaraton - rekao je on, navodi Le Monde.

U Francuskoj su do ovog trenutka obolele 73 osobe.

15.15 Još tri slučaja zaraženih korona virusom prijavljena su u Velikoj Britaniji

14.20 U Republici Srpskoj nema obolelih od korona virusa, izjavila je danas Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

13.00 Zvanično: Nema Derbija Italije ovog vikenda zbog Korona virusa

12.15 Saudijska Arabija privremeno je zabranila ulazak građanima Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Bahreina i Omana.

11.21 Umro je iranski parlamentarni zastupnik Muhamed Ali Ramazani Dastak koji je oboleo od koronavirusa, javlja državna novinska agencija.

11.00 Ovu sektu optužuju za širenje korona virusa u Južnoj Koreji: Ima 200.000 članova i ogranak u Vuhanu

Južna Koreja je sa više od 2.900 zaraženih i 17 umrlih postala glavno žarište opasnog korona virusa van Kine, odakle je epidemija COVID-19 krenula, a samo u petak su registrovana nova 594 slučaja.

Za širenje koronavirusa u Južnoj Koreji u velikoj meri "zaslužna" je kontroverzna hrišćanska sekta zvana Šinčeonji, Crkva Isusa, koja u toj zemlji ima više od 200.000 sledbenika

10.30 10 država u koje turisti mogu da putuju bez bojazni od korona virusa, među njima su i naši susedi

9.50 Sedma osoba zaražena koronom u Austriji je žena (50)

Žena od oko 50 godina je sedma osoba zaražena korona virusom Austriji, javljaju lokalni mediji. Ona se nedavno vratila iz rizičnog područja, severne Italije. Zadržana je u bolnici u subotu ujutru zbog lošeg zdravstvenog stanja,  rečeno je na konferenciji za medije u provinciji Stirija.

9.00 U Južnoj Koreji potvrđena su 594 slučaja koronavirusa, što je najveći porast broja inficiranih u jednom danu.

8.00 Nema obolelih u Srbiji - U Srbiji do danas nisu registrovani slučajevi oboljevanja od koronavirfusa - COVID-2019, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.

Do danas, 29. februara, do 8 sati jutros testirani su uzorci dve osobe koje su bile negativne na novi korona virus.

Do juče, 28. februara, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su 32 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slucaja - boravak na području intenzivne transmisije virusa i prisustvo simptoma infekcije disajnih puteva.

Uzorci svih testiranih osoba bili su negativni na novi korona virus.

 (Telegraf.rs)