Sanders prekida predsedničku kampanju: Bajdenu pročišćen put do Trampa

U demokratskoj trci na predsedničku nominaciju Sanders je važio za jednog od glavnih favorita

Foto: Tanjug/ AP

Senator Berni Sanders odložio je svoju predsedničku trku čisteći tako put Džou Bajdenu za demokratsku nominaciju. To znači da je najverovatnije da će se aktuelni predsednik SAD Donald Tramp u novembru suočiti sa Bajdenom.

Sanders (78) je danas na konferenciji obavestio čelnike svoje kampanje.

U demokratskoj trci na predsedničku nominaciju Sanders je važio za jednog od glavnih favorita.

- Berni Sanders je odustao. Zahvaljujuci Elizabet Voren. Da nije bilo nje, Berni bi odneo pobedu u skoro svakoj državi na Super utorak. Ovo se okoncalo baš kao što su demokrate i Nacionalni komitet demokrata tražile, kao i fijasko pokvarene Hilari. Bernijeve pristalice treba da priđu republikancima! - napisao je Donald Tramp na Tviteru.

Sanders i Džo Bajden, bivši potredsednik Sjedinjenih Američkih Država i kandidat koji je vodio u trci za Trampovog rivala na predsedničkim izborima zakazanim za 3. novembar, za sada su prekinuli kampanju, dok su istovremeno desetine americkih država odložile primarne izbore.

Nakon nekoliko uzastopnih pobeda u martu, Bajden je preuzeo vođstvo po broju delegata koji bi mu obezbedili nominaciju za protivnika republikanskom predsedniku Donaldu Trampu na novembarskim izborima.

Video: Hilari Klinton u Bajdenovoj koži: Demokrate traže protivkandidata za Trampa

(Telegraf.rs)