Alarmantno upozorenje stručnjaka: Krčenje šuma u Amazoniji može da dovede do novih pandemija

Krčenje šuma u ​​brazilskoj Amazoniji poraslo za 30 posto u martu u odnosu na isti period prošle godine, a najnoviji podaci govore da se trend nastavio u aprilu

Kaiapo Indijanci, potpuno odvojeni od civilizacije, već vekovima žive ustaljenim plemenskim načinom života  u srcu brazilske prašume u južnom delu brazilske države Para spadaju u etničke autohtone kulture. Foto: Tanjug/AP/Leo Correa

Brazilska vlada pokušava da iskoristi korona virus kako bi uvela zakone koji bi mogli da dovedu do pojačane okupacije zemlje domorodaca i krčenja šuma u ​​Amazoniji, tvrde aktivisti i stručnjaci, usled upozorenja da bi dalji poremećaji u okruženju mogli dovesti do novih pandemija.

Zemlja je podeljena oko toga koliko je Covid-19 opasan, dok predsednik Žair Bolsonaro govori kako se radi o "malom gripu" i protivi se merama blokade, iako su u Sao Paulu iskopane masovne grobnice zbog porasta žrtava, prenosi Independent.

Iako je kriza dovela do zastoja, vladini podaci sugerišu da je krčenje šuma u ​​brazilskoj Amazoniji poraslo za 30 posto u martu u odnosu na isti period prošle godine, a najnoviji podaci govore da se trend nastavio u aprilu.

Takođe je zabeleženo povećanje naleta u neke domorodačke zemlje od strane rudara i otimača zemlje, pošto se i napori civilne i službene zaštite smanjuju zbog straha od infekcije.

U ovom kontekstu, naučnici izdaju nova upozorenja da ekološki poremećaj može da poveća šansu da nove infekcije pređu na ljude - poznate kao "zoonotske" bolesti.

- U proseku jedna od tri epidemija novih bolesti je povezana sa promenama u upotrebi zemlje, kao što je krčenje šuma - rekao je predsednik Ekohelt alijanse Piter Dazak.

Dr Dazak je bio vodeći autor ogromne studije koju je podržala američka vlada iz 2019. godine i koja je napomenula da su HIV, ebola i virus Zika sve "bolesti uzročno povezane sa promenom zemljišta".

Foto: Tanjug/AP

Neki stručnjaci smatraju da je Amazonija posebno visoko rizična lokacija za nova izbijanja.

Šumski požari, često izazvani taktikom krčenja šuma i paljenja, takođe mogu da igraju ulogu u nastanku novih bolesti.

Pošto je Amazonija pretrpela najgoru sezonu požara u deceniji u 2019. godini, više desetina međunarodnih stručnjaka okupilo se da ponudi oštro upozorenje.

- Amazonski region Brazila, endemičan za mnoge zarazne ili zoonotske bolesti, može da, nakon požara, pokrene selekciju za opstanak, a sa njom promene staništa i ponašanje nekih životinjskih vrsta. To mogu biti rezervoari zoonotskih bakterija, virusa i parazita - upozorili su stručnjaci.

Video: Pretužna slika: Usnimljena Amazonija iz vazduha

(A. M.)