Šta je Tramp govorio svetskim liderima: On i Putin kao "dva momka u sauni", Merkelovu nazvao glupom

Američki predsednik je u privatnim razgovorima sa svetskim liderima često govorio o svom bogatstvu i uspehu, a svoje prethodnike nazivao "imbecilima" i "slabićima"

Foto: Tanjug/AP

Privatni razgovori američkog predsednika Donalda Trampa sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom nekada su imali ton "dvojice momaka u sauni", otkrili su anonimni američki zvaničnici za CNN. Prema njihovim rečima, Tramp je očajnički želeo da dobije odobrenje ruskog moćnika.

Izvori unutar Trampove administracije rekli su da se predsednik "neizmerno teži da dobije Putinovo divljenje i naizgled traži njegovo odobrenje".

Kako su rekli zvaničnici, Tramp je "naivno uzdignuo" Rusiju da bude skoro jednaka sa SAD.

- Igra se sa nečim što ne razume i daje im moć koju će oni iskoristiti agresivno - rekao je jedan zvaničnik.

Foto: Guliver/Chris McGrath/Getty Images

Izvori tvrde da je Tramp u razgovoru sa Putinom uglavnom govorio o sebi, dok je svoje prethodnike nazivao "imbelicima" i "slabićima".

Putin je nadigrao Trampa tokom njihovog razgovora jedan na jedan, prema izveštaju CNN-a koji je u ponedeljak objavio legendarni Votergejt novinar Karl Bernštajn.

Tokom razgovora sa Putinom i drugim svetskim liderima Tramp je redovno govorio o svom bogatstvu i uspehu, navodi se u izveštaju.

Tereza Mej je "slaba", Angela Merkel "glupa"

Tramp je rekao bivšoj premijerki Velike Britanije Terezi Mej da je "slaba", a nemačku kancelarku Angelu Merkel nazvao je "glupom" tokom razgovora sa njom, u nizu "ponižavajućih" susreta sa ženama liderima, tvrdi se u izveštaju.

Njegovi razgovori sa Terezom Mej opisani su kao "ponižavajući".

Foto: Tanjug/Christian Hartmann, Pool via AP

- Neke od stvari koje je rekao Merkelovoj su neverovatno: nazvao ju je glupom i optužio je da je u ruskom džepu - dodao je izvor.

Australijski premijer Skot Morison bio je redovno maltretiran i omalovažavan na neprijateljski i agresivan način tokom razgovora sa Trampom, zajedno sa gospodinom Makronom i Trudoom, navodi se u izveštaju.

Nakon što je priča objavljena, portparol Bele kuće je potvrdio da je predsednik "pregovarač svetske klase", odbivši da se pozabavi sadržajem izveštaja.

Video: Lideri NATO- a uhvaćeni kako ogovaraju Trampa da stalno kasni

(A. M.)