Snimci iz evropske "Sodome i Gomore" šokirali javnost: "Ovo je katastrofa, svi ćemo se zaraziti"

Divljanje turista koji, između ostalog, izbegavaju da nose maske i drže distancu izazvao bes Španaca

Printscreen/Twitter/Ibon Perez
Printscreen/Twitter/Ibon Perez

Španci strahuju da će žrtva koju su podneli tokom blokade zbog korona virusa biti uzaludna, s obzirom na to da neobuzdani turisti koji sada hrle u njihovu zemlju niti nose maske, niti se pridržavaju socijalne distance, piše Guardian.

Njihove brige dodatno je produbio snimak pijanih Britanaca koji divljaju na Majorki.

- Delovi Španije su u karantinu, starija populacija je zatvorena u domovima, svi nosimo maske na ulici, ali u Magalufu neodgovorni Britanci rade šta žele. To je sramota - napisao je jedan Tviteraš.

Već je došlo do okršaja između lokalaca i turista. Vlastima Majorke prijavljeno je najmanje 60 ilegalnih zabava, a organizatorima tih zabava preti kazna od čak 600.000 evra.

- Bez maski, skaču po automobilima, pijani su i piju po ulicama. Ovo je katastrofa. Gde je policija, sramota - komentarišu ozlojeđeni Španci.

Nisu samo Britanci popustili kočnice. I ministar zdravlja Nemačke Jens Span kritikovao je svoje sunarodnike zbog razuzdanog ponašanja.

- Moramo da pokušamo da sprečimo infekcije, posebno u vreme godišnjih odmora. Ko kaže da automatski moramo da imamo drugi talas na jesen i u zimu. Zajedno kao društvo možemo to da sprečimo, kao što smo to učinili ranije - rekao je Jens.

I dok turisti krše mere, u Kataloniji, Andaluziji, ali i na Balearskim ostrvima, među kojima su i Majorka i Ibica, uvedena je mera obaveznog nošenja maski na otvorenom, čak i u situacijama kada je socijalno distanciranje moguće. Jedini izuzetak su boravak na plaži i sportske aktivnosti.

Nošenje maski i fizička distanca postali su svakodnevica i pravilo za većinu Španaca. Zbog toga su i više nego zgroženi prizorima neodgovornih, mladih turista, koji se opijaju i tumaraju ulicama u velikim grupama u kojima niko ne nosi masku.

Užasnuti britanskim ležernim pristupom prema širenju zaraze, Španci strahuju da bi upravo ovako neodogovorno ponašanje moglo da donese drugi talas u njihovu zemlju koja je prvi nalet epidemije stavila pod kontrolu.

Strah od zaraze prati i strah od uticaja epidemije na turizam. Na Pirenejskom poluostvru sve više strahuju od dugoročnih posledica koje bi kovid mogao da ima na ekonomiju.

Majorka, koja je jedno od omiljenih letovališta u Španiji, prošle godine je 10 ugostila miliona turista. Turizam čini oko 12 odsto španskog BDP-a, dok je u gradovima pored plaža i na ostrvima glavni izvor prihoda.

Strahujući da će ostati bez posla zbog mera, radnici u turističkom sektoru na Balearima negodovali su zbog uvođenja obaveze nošenja maski prošle nedelje. Šokirali su se kada su saznali da će njihovi gosti morati da ih nose, a brojni turisti su otkazali aranžmane nakon ove odluke i otišli na neku drugu destinaciju.

Video: Pijani Englezi napali hrvatsko obezbeđenje, pa dobili ozbiljne batine

(Telegraf.rs)