Likvidacije pred decom, otmice, mučenja: Ovi Srbi su ubijeni u Južnoj Americi u poslednjih 10 godina

Egzekucije su izvršavane na brutalne načine, a Srbi su padali jedan za drugim zbog trgovine drogom

Foto: peru21.pe, Youtube/RUDAR 7, novosti.rs
Foto: peru21.pe, Youtube/RUDAR 7, novosti.rs

Najmanje desetak Srba likvidirano je u poslednjih deset godina u Južnoj Americi. Ubijani su usred bela dana, dok su sedeli sa suprugom i decom u restoranu ili su otimani i mučeni. Poslednja žrtva pala je u ponedeljak popodne u Ekvadoru, kada je Srbin Saša. S. ubijen pred porodicom. Skoro iza svih likvidacija stoji ista stvar - trgovina drogom iz Južne Amerike u Evropu. 

Jul 2020. Saša S. likvidiran u Ekvadoru

Saša S. (56) iz Niša likvidiran je u ponedeljak oko 18 sati pred ženom i ćerkom u kafiću u predgrađu lučkog grada Gvajakil u Ekvadoru. Ubica, za kojeg se veruje da je profesionalac, mu je prišao i ispalio u njega tri hica iz revolvera, nakon čega je pobegao.

Sumnja se da je Saša S. organizovao transport velikih količina kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a policija mu je, nakon ubistva, u kući pronašla veliku količinu novca.

Prema pisanju ekvadorskih portala, Sašu S. je likvidirao profesionalni ubica, koji je nakon zločina pobegao sa saučesnikom na motoru. Kao motiv likvidacije pominje se Sašin "posao" sa drogom.

April 2020. Dejan Stanimirović Markos (45) ubijen u gradu Gvamalu u Kolumbiji

Srbin Dejan Stanimirović (45), zvani Markos, koji je ubijen 1. aprila u gradu Gvamal u Kolumbiji u kući svog prijatelja, koji je iste večeri likvidiran, bio je vođa Balkanskog kartela, koji godinama švercuje drogu iz Latinske Amerike u EU i Rusiju, objavili su kolumbijski mediji.

Sumnja se da je Stanimirović godišnje izvozio oko 250 tona kokaina.

Nakon njegovog ubistva pojavili su se navodi da je bio pripadnik Kekine grupe koja, kako su preneli kolumbijski mediji, švercuje drogu iz Latinske Amerike u EU i Rusiju.

Foto: novosti.rs

- Kolumbijske vlasti utvrdile su da je Stanimirović došao u tu državu sa još dvojicom muškaraca iz Srbije i da su oni deo kriminalne grupe koja sebe naziva Kekina grupa. U zemlju su ušli prvih dana decembra prošle godine, kako bi obezbedili i nadgledali ogromnu pošiljku kokaina za balkanski kartel - preneli su mediji.

Istražitelji, kako navode, otkrili su i da su Markos i dvojica neimenovanih Srba u Kolumbiju došli sa 300.000 evra u kešu, a da je taj novac trebalo da posluži kao kapara u pregovorima za kupovinu kokaina.

- Dvojica muškaraca koji su bili s Markosom najverovatnije su se vratili u Evropu, i to s kupljenim kokainom. Stanimirović je ostao u zemlji, navodno da obezbedi još jednu pošiljku. On je krajem marta kako se pretpostavlja trebalo da se vrati u Evropu, ali je zbog zatvaranja granica usled pandemije morao da ostane u Kolumbiji.

Odseo je kod tamošnjeg narko-bosa s nadimkom Vojnik, a u njegovoj kući je i nastradao pod nejasnim okolnostima - rekli su izvori, navodeći da policija još uvek pokušava da uđe u trag ruti kojom su Srbi prevezli robu u Evropu.

S druge strane, porodica i advokat Stanimirovića tvrdili su da je on bio sportista, a ne narko-diler, te da je posredi greška.

Mart 2019. Vladimir Vidaković (38) otrovan u Medeljinu u Kolumbiji

Pančevac Vladimir Vidaković pronađen je mrtav u martu prošle godine u Medeljinu u Kolumbiji. Vidaković je usmrćen jakom dozom droge.

Vladimir je inače rođeni brat Miloša Vidakovića, koji je 2013. godine ubijen u kriminalnom obračunu u Budvi.

Sumnja se da je Vladimir u Španiju otišao kako bi nastavio poslove kojima se bavio njegov brat. Njegov identitet utvrđen je u bolnici prema dokumentima koja su kod njega pronađena. Iako razlog njegove posete Južnoj Americi nije u potpunosti jasan, izvori pojedinih srpskih medija preneli su da je u Južnu Ameriku otišao kako bi organizovao transport kokaina. S druge strane, tamošnji mediji pisali su da je "turista iz Srbije" misteriozno umro.

Sumnja se da je Vladimira likvidirala konkurencija, jer je nekoliko meseci rukovodio transportom kokaina iz Južne Amerike.

Jul 2014. - Popović likvidiran u gradu Santa Kruzu u Boliviji

Goran Popović (39) iz Donjeg Lapca, poznatiji kao Goksan i bivši pripadnik Crvenih beretki i Arkanovih tigrova, državljanin Hrvatske i Srbije za kojim je bila raspisana Interpolova poternica zbog trgovine kokainom ubijen je u internet kafeu s tri metka u glavu i telo u gradu Santa Kruz.

Popović je imao dokumente kao David Eterovic Melgar, ali je policija utvrdila da se iza toga imena skrivao Goran Popović za kojim je bila raspisana Interpolova poternica zbog trgovine kokainom.

Sumnja se da je njegovo ubistvo bilo povezano s zaplenom tri tone kokaina u Čileu.

Ubijeni Goran Popović bio je pripadnik Crvenih beretki, odnosno Arkanovih Tigrova. Imao je državljanstva Hrvatske i Srbije. Rođen je 1974. u Donjem Lapcu, a istraživale su ga i hrvatska i srpska policija zbog šverca droge i oružja.

Goran Popović zvani Goksan nakon rata je s bivšim saborcima organizirao šverc velikih količina oružja i droge.

Policija je sumnjala da sarađuje sa Slobodanom Kašićem, Splićaninom kome se sudilo za 557 kilograma kokaina zaplenjenog u Rijeci, a bio je i povezan sa grupom kojoj se sudilo u Beogradu nakon zaplene 170 kilograma bolivijskog kokaina u Solunu.

Printskrin: Youtube/RUDAR 7

Popović je jedno vreme 2005. godine živeo u Zagrebu, u begu od pravosuđa Srbije.

Godinu dana ranije s bratom Zoranom je pobegao iz zatvora u Sremskoj Mitrovici gde su bili na odsluženju kazne od šest godina zatvora zbog toga što su 2001. oteli podgoričkog preduzetnika Dušana Krstovića.

Jul 2014. Kljuki ubijen ispred restorana u Limi

Goran Stavrić Kljuki ubijen je 6. jula ispred restorana Mekdonalds na periferiji Lime, a njegovo ubistvo naručili su kolumbijski bosovi zbog zaplenjene pošiljke droge.

Zločin je, prema prvim rezultatima istrage, naručila kolumbijska mafija, jer je Stavrić napravio dug od 200.000 dolara, kada je jedna pošiljka za koju je bio zadužen otkrivena i zaplenjena. Kolumbijski bosovi prema pisanju lokalnih medija, nikada ne opraštaju greške, koje kažnjavaju isključivo smrću. Egzekutori su mesecima planirali zločin, a Stavrić je bio pod neprekidnom prismotrom.

Printskrin: Yotube/RUDAR 7

Obilazili su zgradu u kojoj je stanovao, lokale koje je posećivao, čekajući pogodan trenutak za likvidaciju. Pobegli su pešice, a policija je ubrzo pronašla njihov automobil. Proverom registracije, kao i snimaka sigurnosnih kamera, policija je ubrzo identifikovala, a potom i privela dvojicu Bolivijaca.

Goran Stavrić rođen je u Belgiji, a kao mladić se vratio u Srbiju, gde je počeo da radi za grupu serijskog ubice Marinka Magde. U zatvoru u Mađarskoj proveo je 13 godina, dok je iz zatvora u Srbiji pobegao 2007. Krio se najpre u Brazilu, a poslednje godine proveo je u Peruu.

Stavrić je u Peruu živeo s lažnim dokumentima predstavljajući se kao peruanski privrednik Nikola Antonio Bonavija.

Na dan ubistva, Stavrić je sedeo sa prijateljem u punom Mekdonaldsu, dok su ga ubice posmatrale iz automobila parkiranog u blizini. Kada je krenuo iz restorana, Bolivijci su istrčali iz svog vozila i zapucali pred brojnim svedocima. Stavrić je pao na trotoar, ali su oni nastavili da pucaju, kako bi bili sigurni da napad neće preživeti.

April 2014. - Mitić otet i likvidiran u San Migelu u Peruu

Marko Mitić (30) otet je 15. aprila u San Migelu u Peruu, a 5. avgusta pronađen je mrtav. Iza njegovog ubistva stoji međunarodni narko-kartel, sastavljen od dilera iz Kolumbije i Perua.

Istragom je utvrđeno da je njegovo telo 25. maja izbačeno iz kamiona u sirotinjsku četvrt, u okrugu San Martin de Pores i da je sahranjen sa beskućnicima kao neidentifikovana osoba. Naknadno je utvrđeno da je u pitanju Mitić i da je najverovatnije ubijen drugog dana od otmice.

Foto: peru21.pe

Beživotno telo Mitića je, kako je saopštila peruanska policija, pronađeno 25 dana posle otmice, ali je posle nekoliko dana utvrđen tačan identitet. Telo je pronađeno sa ranom na čelu nastaloj hicem iz vatrenog oružja.

Prema pretpostavkama policije, motiv otmice i ubistva su najverovatnije poslovi sa drogom, odnosno osveta narko-bande koja se bavi međunarodnom trgovinom drogom.

Poslednji put ga je videla devojka, a nekoliko nedelja nakon nestanka otmičari su Mitićevoj porodici poslali sliku na kojoj se vidi njegovo lice modro od batina i cev pištolja prislonjena uz potiljak. Banda je potom kontaktirala Markovog brata, umetnika iz Srbije Ivana Mitića, tražeći od njega milion dolara otkupa. On im je objasnio da nema toliki novac, posle čega se o otetom mladiću ništa nije znalo sve dok njegov leš nije prepoznat na osnovu slika iz mrtvačnice u Limi.

Maj 2010. - Trojica Srba mučena i likvidirana u Boliviji

Bojan Bakula (28), Saša Turčinović (31) i Predrag Stojkov (35), mučeni su i likvidirani u blizini grada San Ramona u Boliviji. Oni su ubijeni zajedno sa trojicom Bolivijaca.

Oni su u prestonicu Bolivije stigli dan pre masakra. Iz Srbije su za Južnu Ameriku krenuli 11. maja ujutro i trebalo je da obučavaju telohranitelje Vilijama Rozalesa Suareza, jednog od vodećih narko-bosova u Boliviji koji je tada otet i za čije kidnapovanje su kolumbijski karteli platili milion dolara.

Bakula i Turčinović su živeli u Rumi, dok je Čanković rodom iz Zvornika u Bosni. Njihovi rođaci i poznanici naveli su da su u daleku zemlju otišli zbog zarade.

Bakula je završio Srednju tehničku školu u Rumi, a potom i Vojnu školu u Požarevcu, nakon koje je raspoređen na službu u Crnoj Gori, ali je taj posao napustio.

Odlično je vladao borilačkim veštinama, a dve i po godine pre ubistva otvorio je agenciju za zaštitu ljudi i objekata „Combat Team Security Solution“, a Turčinović je bio zamenik direktora u istoj firmi.

Prema izjavama svedoka ubice, u uniformama Specijalne jedinice za borbu protiv narkotika sačekale su Rozalesa i njegovu pratnju u kojoj je bilo devetoro, zaustavili ih kako bi ih pretresli u potrazi za kokainom. Čim su ih izvukli iz vozila, lažni policajci su ih odvezli na izolovano i udaljeno mesto nekoliko kilometara od glavnog puta. Prvo su pretukli, pa ubili Rozalesovo obezbeđenje, a narko-bosa odveli u nepoznatom pravcu.

Video: Pogledajte snimak napada na vođu crnogorskog kriminalnog klana u Kijevu

(Telegraf.rs)