Tajni snimak mladića iz kineskog kampa za muslimane: Opisao horor, pa pre 5 meseci nestao

U januaru je ovog 31-godišnjeg muškarca policija vratila u Sinkjang gde su ga držali u prepunoj policijskoj ćeliji sa 50-60 zatvorenika, a video snimci i tekstualne poruke koje je Gapar poslao pružaju detaljan izveštaj o njegovom pritvoru i šokantnim uslovima

Printscreen/BBC

Već nekoliko meseci svet bruji o kineskim kampovima u kojima Peking navodno zatvara Ujgure bez nekog posebnog razloga. Jedan snimak, poslat upravo iz takvog kampa, uspeo je da stigne do svetskih medija.

Prema pisanju BBC, reč je o snimku koji je u javnost pustio Medan Gapar, nekada uspešan model na platformi za online kupovinu Taobao. On je priveden u kamp nakon što je više od godinu dana proveo u zatvoru zbog optužbi za trgovinu drogom. Kako strani mediji ocenjuju, snimak je dokaz kršenja ljudskih prava u Kini, pre svega u provinciji Sinkjang.

U januaru je ovog 31-godišnjeg muškarca policija vratila u Sinkjang gde su ga držali u prepunoj policijskoj ćeliji sa 50-60 zatvorenika, a video snimci i tekstualne poruke koje je Gapar poslao pružaju detaljan izveštaj o njegovom pritvoru i šokantnim uslovima. Svedočio je, kako kaže, prebijanju tinejdžera.

O ovom čoveku se ne zna ništa još od marta.

Neke od poruka otkrile su kako su deca do 13 godina ciljana u okviru kineskih napora da se suzbiju religija i kultura muslimanske grupe, a dokaz za to je dokument koji poziva da se deca "pokaju i predaju".

- Trećinu sobe zauzele su stolice za dežurne policajce. U ostatku prostora bili su muškarci sa desne strane, žene sa leve, podeljene i zatvorene u kavezima. Od glave do pete svi su nosili četvorodelna odela. To je bila crna tkanina za glavu, lisice, okovi, čelični lanac između lisica i okova - napisao je Gapar u svojim tekstovima koje je preveo Džejms Milvard, profesor istorije za Univerziteta u Vašingtonu.

Opisao je i da im je prećeno, da su držani u nesanitarnim uslovima, delili neoprano posuđe i "konzumirali ostatke nakon što bi policajci jeli".

Pošto je premešten na nekoliko dana u izolovanu ćeliju, Gapar je rekao da je čuo vrisak ljudi koji su ispitivani u blizini.

- Jednom sam čuo čoveka kako vrišti od jutra do večeri. Ovo je za mene bilo psihičko mučenje, bojao sam se da ću sledeći da budem ja - rekao je on.

Ostali zatvorenici su odvedeni u mini busevima, a Gapar, prehlađen, odveden je u bolnicu, a zatim u izolovanu sobu u susednom naselju, gde su mu vratili stvati, greškom uključujući i njegov mobilni telefon koji je koristio da kontaktira rodbinu.

Foto: Tanjug/AP

Snimak koji je poslao rodbini u Evropi pokazuje kako sedi na krevetu vezan lisicama, a u pozadini se sa zvučnika čuju propagandne poruke.

BBC navodi da su njegove poruke stizale nekoliko dana, pre nego što su prestale pre oko pet meseci, a da od tda vlasti nisu pružile nikakve formalne informacije o njegovoj lokaciji ili razlogu pritvaranja.

Njegov stric Abdulhakim Gapar rekao je za BBC da veruje da je Gapar zatvoren jer ima rodbinu van Kine i to koja je politički aktivna.

- Pritvoren je samo zato pto sam u inostranstvu i što učestvujem u protestima protiv kršenja ljudskih prava u Kini - rekao je on.

Provincija Sinkjang zadobila je svetsku pažnju poslednjih nekoliko meseci, uključujući široko rasprostranjene pozive da se umešaju nezavisni istražitelji.

SAD su uvele sankcije zbog tretmana nad Ujgurima i drugih muslimanskim manjinama u Kini, dok druge zemlje raspravljaju o sličnim merama.

Zlostavljanje i maltretiranje Ujgura i drugih muslimanskih manjina u Sinkjangu opširno je dokumentovani, ali Peking odlučno demantuje navode, te tvrdi da se vodi politikom borbe protiv terorizma.

(N. Z.)