Avion iz Nemačke krenuo u Omsk po Navaljnog: Transport još neizvestan

Saradnici ruskog opozicionog lidera nadaju se da vlasti neće sprečiti njegov transport u bolnicu u Berlinu

Aleksej Navaljni / Foto: Tanjug/AP

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni nalazi se u komi u bolnici u Omsku pošto mu je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu, prenosi Gardijan.

Njegovi saradnici sumnjaju da je otrovan i tvrde da je u četvrtak ujutru popio samo šolju čaja na aerodromu u Tomsku.

Nemačka nevladina organizacija Film za mir organizovala je prijem Navaljnog u Šarite bolnicu u Berlinu i poslala posebno opremljen avion sa svom neophodnom dokumentacijom kako bi se opozicioni političar u toku dana prebacio u Nemačku.

Predstavnica za štampu Alekseja Navaljnog, Kira Jarmuš, izrazila je sumnju da će uprava bolnice u Omsku dozvoliti transport, upućujući im javno poziv da se tome ne protive.

Navaljni (44) se nalazi u komi, na respiratoru, ali lekari u Omsku tvrde da je njegovo stanje stabilno i da se oni bore za njegov život.

Lekari danas donose odluku o transportu

Konzilijum lekara, među kojima su i stručnjaci koji su iz Moskve stigli u Omsk, trebalo bi da odluče o njegovom transportu, saopštilo je danas regionalno Ministarstvo zdravlja u Omsku.

- Ne možemo samo da ga transportujemo. Zbog ovoga je sazvan konzilijum, stručnjaci iz Moskve su došli da ga ispitaju. Nakon toga, odlučiće da li je moguće obaviti transport ili ne -  rekao je predstavnik Ministarstva, prenosi Tas s.

Kako se navodi, njegovo stanje se nije promenilo - još uvek je u komi u ozbiljnom stanju.

Navaljnom je pozlilo na letu iz Tomska ka Moskvi, a njegova portparolka Kira Jarmiš izjavila je da je avion zbog toga prinudno sleteo u Omsk, kao i da je on možda otrovan.

Video: Snimak iz aviona ledi krv, Putinovom neprijatelju se bore za život: Navljani vrištao u avionu

(Telegraf.rs)