Navaljni bio pod oštrim nadzorom u Sibiru: Policija pratila čak i šta kupuje u prodavnici

Navaljni je u subotu prebačen u bolnicu u Berlin na lečenje, a sumnja se da je glavni ruski opozicionar otrovan

Aleksej Navaljni / Foto: Tanjug/AP

Najistaknutiji protivnik ruskog lidera Vladimira Putina Aleksej Navaljni bio je navodno pod jakom prismotrom tokom putovanja u Sibiru, pre nego što mu je pozlilo u avionu u četvrtak, pišu pojedini ruski mediji.

Njegova portparolka Kira Jarmuš tvrdi da je Navaljni praćen u Sibiru. Ona je rekla da je policijki nadzor u gradu Novosibirsk bio "apsolutno očigledan". U Tomsku je zatim situacija bila "realtivno mirna", a onda se Navaljni razboleo na letu iz Tomska u Moskvu.

Da podsetimo, Navaljni je u subotu prebačen u bolnicu u Berlin na lečenje, a sumnja se da je glavni ruski opozicionar otrovan.

U članku koji je objavio listi "Moskovskij komsomolets", izvori iz policije opisuju kretanje i sastanke koje je političar imao u Tomsku, znalo se u kom apartmanu je odseo, praćeni su čak i njegovi računi iz lokalne prodavnice, ali i večernji izlet na kupanje u reci Tom.

Tvrdnje iznesene u ovom listu pokazuju da Navaljni navodno nije otrovan u tom gradu, ali dokazuju do kog stepena je policija proveravala njegovu aktivnost.

- Njegovi pokreti i kontakti u gradu su temeljno proučavani - navodi list, dodajući da se navodno trovanje najverovatnije dogodilo na aerodromu ili u avionu.

Jarmuš je za "Gardijan" rekla da su bili svesni da ih neko prati.

- Dešavalo se stalno kada Aleksej ide na poslovna putovanja. Tako da to ne iznenađuje mnogo. Ono što iznenađuje je činjenica da su tako opušteno odlučili da iznesu to u javnost, kao da nije velika stvar pratiti običnog građanina i tražiti njegove račune iz supermarketa - rekla je ona.

Navaljni, koji je pao u komu nakon što je, kako se veruje, popio čaj u koji je sipan otrvo, prebačen je u subotu u Berlin i njegovo stanje je i dalje ozbiljno.

Video: U ovom je transportovan Navaljni iz Rusije u Nemačku: Ruski opozicioni lider u stabilnom je stanju

(N. Z.)