Oružani napadi nedeljama potresali Švedsku: Jedan misteriozni sastanak u luksuznom hotelu sve rešio

Na sastanak je stiglo oko 40 ljudi, nakon toga nije više ispaljen nijedan metak

Foto-ilustracija: Shutterstock

Mafijaška porodica Ali Kan iz Angereda, predgrađa Geteborga u Švedskoj, sklopila je primirje sa svojim protivnicima, što bi trebalo da rezultira smanjenjem broja ubistava i nasilja u ovom gradu.

U Geteborgu su se poslednjih nedelja stalno čule policijske sirene jer bi gotovo svakodnevno dolazilo do obračuna bandi i pucnjave. Građani su bili uznemireni jer su na ulicama naletali na blokade i momke u pancirima, koji su ih trkeljisali naoružani do zuba, a nisu pripadnici policije. Ispostavilo se da je došlo do svađe unutar dve mafijaške porodice, pa se krenulo u "kontrolu terena".

Međutim, trebalo bi da je prošle srede stavljena tačka na sukob suparničkih klanova, te vlasti očekuju da će u narednom periodu sve biti mirno.

Da su zaraćene strane rešile da se dogovore bilo je jasno kada su se u sredu ispred jednog luksuznog hotela u Geteborgu parkirali luksuzni automobili iz kojih je izašlo oko 40 osoba, za koje se veruje da su bliski Ali Khanovima i suparničkoj mafiji koja posluje u predgrađu Backe.

Zašto su se okupili i kakvi pregovori su se vodili iza zatvorenih vrata nije poznato, ali poznavaoci prilika tvrde da je došlo do "peglanja situacije", te da je verovatno jedna od porodica u novcu morala da "kupi primirje".

Nakon što su napustili hotel, više u Goteborgu nije ispaljen nijedan metak. Kako kažu u policiji, začuđujuće je koliko je sve mirno.

Milioni da spreče potpunu osvetu

Švedski mediji pišu kako je u hotelu dogovoreno da banda iz Backe Ali Khanu plati nekoliko miliona kruna (više stotina hiljada evra) kao kompenzaciju za ubistvo koje je počinjeno 12. avgusta kada je stradao jedan čovek blizak porodici Ali Khan.

Veruje se da je do ubistva došlo baš zbog toga što je Ali Khan zahtevao "svoj deo" od suparničke bande. Umesto novca, ubili su jednog od njegovih ljudi. Ali ubrzo je na to stigao odgovor, pa je krenulo rešetanje po gradu.

Stvari su se na kraju toliko odmakle kontroli da je policija bila nemoćna, što je i dovelo do toga da mafijaši postavljaju blokade i trkeljišu ljude kada ulaze u stambene kvartove.

Navodno je na kraju dogovoreno da suparnici plate izvestan deo prvo zahtevane sume i da više neće biti problema. I zaista, od srede ih nije ni bilo.

Video: Španci zadali udarac crnogorskoj mafiji: Uhapšena četvorica osumnjičenih za ubistvo

(Telegraf.rs)