Krvavo jutro: Jermeni objavili snimak kako raketiraju konvoj vojnika, Azerbejdžan gađao civile

Na snimku se, između ostalog, vidi i trenutak napada na grupu azerbejdžanskih vojnika koji su stajali na otvorenom

Ministarstvo odbrane Jermenije objavilo je snimak napada na azerbejdžanske snage.

Na snimku se, osim uništavanja vojne tehnike, vidi i trenutak napada na grupu azerbejdžanskih vojnika koji su stajali na otvorenom.

Vidi se kako vojnici počinju da beže sekundu pre udara, koji ih je umalo direktno pogodio, a nakon napada deo vojnika pada na zemlju, prenosi Tanjug.

Gotovo istovremeno optužili su Azerbejdžan da je gađao civilni autobus u gradu Vardenis. Portparol Ministarstva odbrane je na svom Facebook nalogu podelio fotografiju autobusa u plamenu, tvrdeći da je projektil ispaljen iz drona. Za sada nema podataka o žrtvama.

Վարդենիսում քաղաքացիական ավտոբուսն է այրվում հարվածային ԱԹՍ-ի հարվածից։Posted by Արծրուն Հովհաննիսյան on Monday, 28 September 2020

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je u nedelju, a Jermenija i Azerbejdžan se međusobno optužuju za početak borbenih dejstava.

Istorijat konflikta

Tenzije u Nagorno-Karabah porasle su kada je kada je Jermenija u nedelju oborila dva helikoptera i tri drona.

Naime, Jermenija je prvobitno optužila komšije da su granatirale civilne položaje, a sukobi su se ubrzo rasplamsali i rezultovali pogibijom civila i vojnika sa obe strane.

Odnosi između dve nekadašnje sovjetske republike zategnuti još od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju koju je međunarodna zajednica priznala kao deo Azerbejdžana.

Konfliktu se ne još ne vidi kraj, a donete su četiri rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i dve Generalne skupštine UN u kojima se straži hitno povlačenje jermenskih trupa sa te teritorije Azerbejdžana, koju većim delom nastanjuju Jermeni. Nagorno-Karabah se jednostrano otcepio od Azerbejdžana, ali nije međunarodno priznat kao država.

Video: Novi stravični snimci ratnog sukoba između Azerbejdžana i Jermenije

(Telegraf.rs)