Korona bacila Grčku na kolena: Bolnice pretrpane, kritične pacijente će vozom seliti u Atinu

U Solun su pristigli specijalni vagoni koji bi trebalo da budu pretvoreni u jedinice intenzivne nege

Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Novi talas korona virusa zadao je Grčkoj žestoki udarac. Bolnice u Solunu i Larisi premašile su 90 odsto popunjenosti, a u pojedinim objektima više nema nijednog slobodnog mesta na odeljenjima intenzivne nege, zbog čega se razmatra prebacivanje kritičnih pacijenata na jug zemlje, prvenstveno u Atinu.

U Solunu je stanje dramatično. U poslednjih 24 sata hospitalizovali su više od 120 ljudi, a svega je 30 pacijenata otpušteno na kućno lečenje. Bliži im se scenario iz Larise, gde više nema slobodnih mesta na intenzivnoj nezi u kovid bolnicama, zbog čega su u Solun pristigli specijalni vagoni koji bi trebalo da budu pretvoreni u mobilna odeljenja intenzivne nege, koji bi služili za transport pacijenata u Atinu i druge adekvatne bolnice na jugu zemlje.

Takođe, razmatra se i angažovanje leteće bolnice, tačnije aviona, kojim bi mogli da prevoze životno najugroženije pacijente tamo gde je to neophodno.

Kako javlja Protothema, pozivajući se na nezvanične izvore, lekari u Solunu su već dobili nalog da procene koji pacijenti su u dovoljno stabilnom stanju da budu prebačeni u nekoj od bolnica na jugu zemlje.

Za sada pretvaranje 424 vojne medicinske ustanove u kovid ambulante i bolnice ne dolazi u obzir iako se taj scenario pomno razmatra. Naime, postoji problem kako bi pacijenti bili snabdevani kiseonikom u tim objektima. Za sada postoji mogućnost da će se u tim ustanovama lečiti svi oni koji nisu oboleli od korona virusa.

Podsetimo, Grčka je pre nedelju dana uvela rigorozne mere kako bi se sprečilo širenje korona virusa, jedna od njih je i policijski čas na teritoriji čitave zemlje koji je na snazi od 21 do pet časova ujutru.

Video: Posle smene od 12h, medicinska sestra uputila jaku poruku: Nema nas dovoljno, na izmaku smo snaga

(Telegraf.rs)