Užas u Rusiji: Osmoro umrlo od trovanja sredstvom za dezinfekciju, petoro dece ostalo bez roditelja

Policija je uhapsila preduzetnika Aleksandra Kaljinjina (44) iz regiona Svedlovsk zbog sumnje da je snadbedovao ljude ovim sredstvom

Foto: Tanjug/AP

Osmoro ljudi u Rusiji preminulo je nakon što su na žurci popili sredstvo za dezinfekciju ruku, a petoro dece je ostalo siročad, jer su izgubili roditelje u masovnom trovanju.

Kako navode lokalni mediji, 48-godišnja žena, inače majka petoro dece, poslednja je žrtva konzumiranja sredstva za dezinfekciju. Njen suprug je jedan od petorice muškaraca starosti između 27 i 69 godina koji su takođe umrli zbog unošenja ovog sredstva u organizam.

Takođe je 41-godišnja žena preminula od posledica trovanja ovim sredstvom na zabavi u ruskom selu Tomtor, zajedno sa još jednom osobom čiji pol i godine nisu saopšteni.

Deveta osoba koja je bila na zabavi završila je u bolnici zbog trovanja, a prema procenama lekara trebalo bi da preživi. Međutim, ostaće najverovatnije bez vida.

Ruski mediji navode da je jedan muškarac takođe preminuo od konzumiranja sredstva, s tim što je do tog incidenta došlo u obližnjem distriktu Aldanski i on nije povezan sa zabavom u Tomtoru, prenosi “Daily Mail”.

Smrtonosno sredstvo za dezinfekciju sadrži 69 odsto metalnola, industrijskog alkohola koji se koristi kao rastvor, pesticid, a u nekim slučajevima i kao gorivo. Otrovan je po ljude, za razliku od etanola koji se može naći u pivu, vinu itd.

Policija je uhapsila preduzetnika Aleksandra Kaljinjina (44) iz regiona Svedlovsk zbog sumnje da je snadbedovao ljude ovim sredstvom, a pretpostavlja se da je supstancu dostavio vrtićima, školama, preduzećima i zatvoru. Organi reda su do sada zaplenili skoro 4,8 hektolitara te otrovne tekućine, ali sumnjaju da je još veća količina isporučena.

Prema navodima ruskih medija, on se nalazi u kućnom pritvoru dok se ne završi istraga, a preti mu kazna od šest godina robije ukoliko bude bio osuđen.

Video: Navaljni otrovan flašicom vode u hotelu, a ne na aerodromu

(Telegraf.rs)