Da li bi Tramp mogao da pomiluje samog sebe?

Čak su se pojavile informacije da bi Tramp mogao unapred da pomiluje svoje troje nastarije dece

Foto: Tanjug/AP

Aktuelni predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp tvrdio je da nije poražen na izborima koji su održani početkom novembra, te da je ceo proces bio namešten i lažan.

Međutim, elektori su i definitivno stavili tačku na predsedničke izbore, te će novi predsednik u naredne četiri godine biti demokratski kandidat Džo Bajden. Bajden će u januaru sledeće godine i zvanično preuzeti tu funkciju, a stručnjaci predviđaju da će Tramp preostali period na vlasti verovatno da iskoristi kako bi izdao još neko pomilovanje.

Aktuelni prvi čovek Amerike je tokom mandata u nekoliko navrata iskoristio mogućnost da pomiluje nekoga. Naime, 2017. je izdao pomilovanje za nekadašnjeg šerifa okruga Marikopa Džoa Arpaija, koji je bio proglašen krivim zbog toga što nije sarađivao sa federalnim vlastima u pokušaju da se smanji rasizam među policajcima.

Među pomilovanjem treba pomenuti i slučaj iz 2018. godine, kada je posthumno pomilovao boksera Džeka Džonsona, koji je osuđen zbog toga što je prekršio rasistički zakon 1912. godine, po kom nije smeo da pređe granice savezne države sa ženom bele puti.

Takođe, pomilovao je američkog generala koji je osuđen da je lagao FBI, ali i nekadašnjeg guvernera Ilinoja Roda Blagojevića. Nekadašnji političar iz redova demokrata bio je osuđen na 14 godina robije zbog korupcije.

Čak su se pojavile informacije da bi mogao unapred da pomiluje svoje troje nastarije dece.

Može li da pomiluje samog sebe? Pa...

Postavlja se jednostavno pitanje, a to je da li bi Tramp bio u mogućnosti da pomiluje samog sebe? Odgovor je: možda.

Nema presedana da kada se to ikada desilo, tako da bi o zakonitosti tog čina verovatno odlučivao sud, pod uslovom da bi Trampa neko tužio u tom slučaju.

Moć predsednika kada je reč o pomilovanju je veoma široka. Tramp bi mogao da pomiluje svoje prijatelje, što je i uradio u slučaju konzervativca Rodžera Stouna i njegovu porodicu.

Tramp ne bi morao da čeka dok protiv njega formalno nisu pokrenute tužbe da bi sebe pomilovao, pošto se moć predsednika da nekome “oprosti grehe” odnosi i na aktivnosti koje još nisu otkrivene, odnosno protiv kojih još nije pokrenuta ni tužba, navodi “Independent”.

Prema rečima nekih pravnih stručnjaka, sopstveno pomilovanje predsednika bilo bi protiv Ustava SAD, jer krši ideju da niko ne bi mogao da bude sudija u procesu koji se vodi protiv te osobe.

Međutim, postoji jedna prepreka za Trampa. Pomilovanje se samo odnosi na optužbe na federalnom nivou. Ukoliko je tužen pri nižim sudskim instancama, nalik onima sa kojima se Trampovi saradnici suočavaju na Menhetnu, predsednik nije u mogućnosti da nekoga od njih “oslobodi”.

Video: Tramp na izborima: Dao sam glas nekom tipu koji se zove Tramp

(Telegraf.rs)