Stručnjaci uklonili 400 tona otpada iz kanala koji vodi u Dunav: Primećeno masovno zagađenje naftom

Generalni direktorat za upravljanje vodama u Mađarskoj upozorio na masovno zagađenje naftom u kanalu za odvod kišnice Sigetsemtmiklošu i oko njega 12. decembra

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Mađarski stručnjaci za upravljanje vodama uklonili su više od 400 tona otpada kontaminiranog naftom u kanalu za odvod kišnice u Sigetsemtmiklošu, na periferiji Budimpešte, koji vodi do rukavca Rackeve i u reku Dunav.

Još 14.000 litara vode zagađene uljem, koja je upumpana u plastične rezervoare ukloniće kompanija tokom dana sa lokacije južno od Budimpešte, gde je prošle nedelje u kanal izlivena velika količina iskorišćenog ulja, navodi Generalni direktorat za upravljanje vodama (OVF), prenosi MTI.

Policijska istraga je u toku, saopštili su nadležni organi.

OVF je upozorio na masovno zagađenje naftom u kanalu za odvod kišnice Sigetsemtmiklošu i oko njega 12. decembra, a vlasti su tada saopštile da su na ušću u rukavac Rackave pronašle "veliku količinu tamnog, gustog derivata ugljovodonika".

Rečeno je da je ulje "prisutno u vodi duž cele dužine kanala, kao i u okolnoj vegetaciji na površini od 2.000 kvadratnih metara, debljine između 2 i 5 centimetara".

Stručnjaci za upravljanje vodama uklanjaju zagađeni otpad zajedno sa stručnjacima za zaštitu prirode sa ove lokacije koja je zaštićeno prirodno područje, navodi se u saopštenju OVF-a.

Video: Smeće ponovo preplavilo Lim, preti da izazove ekološku katastrofu

(Telegraf.rs/Tanjug)