U Evropi počela vakcinacija, ali i novi krug blokada: Ove zemlje su pooštrile mere zbog korone

EU je započela koordinisani proces za vakcinaciju oko 450 miliona građana, dok su u nekim zemljama na snazi oštrije mere zbog kovida-19

Foto: Tanjug/AP

Austrija, Škotska i Severna Irska u subotu su ušle u novi lokdaun, dok su zemlje EU danas počele sa kampanjom vakcinacije protiv korona virusa.

Austrija je dan nakon Božića ušla u treću nacionalnu blokadu, koja će trajati do 24. januara, saopštile su vlasti.

U međuvremenu, oštrija ograničenja stupila su na snagu u Škotskoj i Severnoj Irskoj, uključujući i zatvaranje neesencijalnih radnji i ograničenje socijalne interakcije.

Blokada koja je uvedena u delovima Engleske 20. decembra proširena je na nova područja na istoku i jugoistoku Engleske. I Vels se u subotu probudio sa oštrijim merama nakon što ih je olabavio za Božić, prenosi Euronews.

U Irskoj i Italiji su nove blokade uvedene pre Božića u pokušaju da se spreće nove infekcije za vreme praznika.

U Evropi je zabeleženo više od 25 miliona slučajeva korona virusa, prema proceni koju je AFP objavio u petak.

Prve vakcine isporučene, danas krenula vakcinacija u zemljama EU

Države članice EU započele su koordinisani proces za vakcinaciju oko 450 miliona građana, a od jutros se vakcinišu ljudi iz najrizičnijih i najosetljivijih grupa populacije i medicinski radnici.

Prve isporuke vakcine stigle su u subotu, a svaka država članica je primila približno 10.000 doza tokom ove početne serije.

Isporuke će se nastaviti u decembru i na stabilnim nedeljnim osnovama tokom narednih meseci.

Brisel je ranije rekao da će državama članicama biti dodeljene doze na osnovu njihove populacije.

Premijer Malte Robert Abela pozdravio je dolazak vakcine u mediteransku ostrvsku državu, uz fotografiju na Tviteru.

- U narednim danima ćemo zajedno kao nacija utrti put ka normalnosti i našoj svakodnevnoj rutini - napisao je on.

Njegov kolega u Portugalu opisao je isporuku vakcine kao "izuzetan napor nauke" i pozdravio "uzornu koordinaciju Evropske unije".

- Pred nama je nekoliko meseci dobro isplaniranog posla. Sada smo sigurni da na kraju tunela ima svetla - napisao je Antonio Kosta na Tviteru.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan je rekao da je vakcina "ključna za povratak našim životima". Nemačka je u subotu počela sa vakcinacijom, a prednost su dobili oni najranjiviji i korisnici domova za stare.

Nekoliko sati pre nego što su prve doze vakcina stigle u Francusku, francuske zdravstvene vlasti potvrdile su prvi slučaj novog soja korona virusa u zemlji, koji je podstakao nove mere zaključavanja u Britaniji.

Video: EU lideri uputili poruku građanima EU

(Telegraf.rs)