SAD osudile vojni puč u Mjanmaru, vladajuća stranka pozvala građane da ostanu mirni

Strane države osuđuju vojnu akciju u Mjanmaru, nakon što je vojska uhapsila ključne državnike i preuzela vlast

Foto: Tanjug/AP

Vladajuća stranka u Mjanmaru, Nacionalna liga za demokratiju (NLD), potvrdila je danas da je vojska uhapsila predsednika države Vin Minta i lidera partije Aung San Su Ći i pozvala građane da ostanu mirni, a strane države u prvim reagovanjima osuđuju vojnu akciju u Mjanmaru, javlja Rojters.

Akcija vojske usledila je jutros pošto su generali tražili od vladajuće partije da odloži današnju konstitutivnu sednicu parlamenta u kojem je NLD osvojio 83 odsto mesta, a portparol te stranke Mio Nijunt rekao je agenciji Rojters da su osim Aung San Su Ći, pritvoreni predsednik Vin Mint i ostali lideri partije.

Vladajuća stranka je pozvala građane da ne reaguju na akciju vojske, čiji pripadnici patroliraju ulicama većih gradova, a telefonske linije i internet je u prekidu u prestonici Nejpjidu i Rangunu.

Bela kuća je saopštila da je predsednik Džo Bajden upoznat sa hapšenjem Aung Su Ći.

- Sjedinjene Države se protive bilo kakvom pokušaju da se promeni ishod nedavnih izbora ili ometa demokratska tranzicija Mjanmara i preduzeće sve mere protiv odgovornih za ova dešavanja ako se sitaucija ne promeni - poručila je portparolka Džen Psaki, navodi agencija.

Vlada Australije saopštila je da je "duboko zabrinuta zbog izveštaja da vojska ponovo pokušava da preuzme kontrolu nad Mjanmarom" i pozvala na trenutno puštanje nezakonito pritvorenih civilnih političkih lidera.

Japan je saopštio da posmatra situaciju, ali da trenutno ne planira povlačenje japanskih državljana iz Mjanmara.

Foto: Tanjug/AP

Vojska Mjanmara proglasila je rano jutros vanredno stanje, preuzela vlast u državi i potvrdila da je sprovela hapšenja visokih vladinih funkcionera kao odgovor na navodnu prevaru za koju tvrde da je sprovedena tokom prošlogodišnjih opštih izbora, a da je vlast predata vrhovnom komandantu oružanih snaga, generalu Min Aung Hlaingu.

Vojska Mijanmara, poznatija kao Tatmandav, prošle je nedelje saopštila da će štititi i poštovati ustav i postupati u skladu sa zakonom, što je umanjilo tadašnju zabrinutost u zemlji da bi oružane snage mogle pokušati da preuzmu vlast, a vladajuća stranka NLD rekla je tada da je vojska pružila zadovoljavajuće objašnjenje.

Političke tenzije u zemlji su eskalirale prošle nedelje kada je porparol vojske odbio da isključi mogućnost puča, samo nekoliko dana uoči sazivanja novog parlamenta, i upozorio da bi oružane snage mogle da preduzmu akciju ukoliko se ne razmotre njihove žalbe koje ukazuju na izbornu krađu.

Izborna komisija Mjanmara odbacila je u četvrtak tvrdnje vojske o izbornim prevarama i potvrdila rezultate glasanja, na kojima je NLD osvojio 83 odsto mesta u parlamentu, što je dovelo najdirektnije konfrontacije između civilne vlade i vojske.

Ustav Mjanmara predviđa 25 odsto mesta u parlamentu za vojsku i kontrolu tri ključna ministarstva u novoj administraciji Su Ći, a vrhovni komandant vojske Min Aung Hlaing u sredu je saopštio pripadnicama Tatmandav da bi ustav trebalo ukinuti ako ne bude poštovan, pozivajući se na ranije slučajeve kada se to događalo u Mjanmaru, navodi agencija.

Gutereš: Ozbiljan udarac na demokratiju u Mjanmaru

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš najoštrije je danas osudio vojnu akciju i današnji pritvor Aung San Su Ći i drugih političkih lidera u Mjanmaru i pozvao vojno rukovodstvo da poštuje volju naroda iskazanu na poslednjim izborima.

- Ovi događaji predstavljaju ozbiljan udarac za demokratske reforme u Mjanmaru, svi relevantni lideri u državi trebalo bi odmah da započnu dijalog i da se uzdrže od bilo kakvog od nasilja i u potpunosti poštujući ljudska prava i osnovne slobode - rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenosi Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)