Švajcarska na referendumu odlučuje o zabrani pokrivanja lica: Nova pravila za huligane i muslimane?

Predlog oslikava napete odnose Švajcarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine

Foto: Twitter/SVPch

"Zaustavite ekstremizam!", stoji na crvenom oglasnom plakatu u mirnom selu izvan Ciriha. Iznad natpisa je fotografija žene s crnom maramom i velom na namrštenom licu.

Veliki plakat deo je kampanje desničarske Švajcarske narodne stranke (SVP) za zabranu pokrivanja lica u javnosti o kojoj će se glasati na referendumu u nedelju.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da će većina Švajcaraca podržati zabranu i da će predlog postati zakon.

- U Švajcarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda - rekao je Valter Vobmnn, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsednik odbora za referendum.

Predlog je još iz 2017, mnogo pre pojave korona virusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se sprečilo širenje zaraze.

U njemu se direktno ne spominje islam i među ciljevima je da se zaustave nasilni ulični demonstranti i huligani na fudbalskim utakmicama koji nose maske. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba.

Predlog oslikava napete odnose Švajcarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica.

Vobman tvrdi da glasanje nije protiv samog islama, ali je dodao da je "pokrivanje lica simbol ovog ekstremnog, političkog islama koji je sve istaknutiji u Evropi i za kog nema mesta u Švajcarskoj".

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva celo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Holandija i Bugarska imaju potpune ili delimične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

(Telegraf.rs)