Predlog britanskog zakona od kog će i "diktator pocrveneti" prošao Donji dom parlamenta

Neki strahuju od stvaranja autoritarne policijske države

Foto: Tanjug/AP

Predlog zakona od kog će i "diktator pocrveneti" prošao je važnu prepreku u Donjem domu britanskog parlamenta. Zbog oduševljenih Torijevaca koji su ga podržali, prošao je s 359 prema 263 glasa poslanika. Očekuje se da još neki delovi predloga zakona budu pročišćeni od najkontroverznijih elemenata pre nego što stignu u Gornji dom parlamenta, navodi Mirror.

Delovi predloga zakona, koji čini 176 tačaka, izazvali su nevericu u javnosti, a posebno 10 tačaka koje se odnose na proteste i kampovanje. Prema predlogu, biće nezakonito "ozbiljno iznervirati" nekoga bez razumljivog objašnjenja, što će onome ko nervira doneti i do 10 godina zatvora, u teoriji.

Policajci će smeti da narede osobi koja protestuje da prestane da viče i da joj nametnu ograničenja buke, kao i početak i kraj okupljanja. Od tri meseca do 10 godina zatvorske kazne mogu da dobiju i oni koji vandalizuju spomenike, ljudi koji na puteve postave prepreke ili koriste megafon na ulazu u Parlament.

Policija i zvaničnici upozoravaju da bi ovo moglo da predstavlja pretnju demokratiji, a protivnici zakona su i pro i anti Bregzit aktivisti. Čak je i Tereza Mej, bivša premijerka iz redova torijevaca zabrinuta  zbog "potencijalnih neplaniranih posledica" ističući:

- Sloboda govora je važno pravo u našoj demokratiji, bez obzira koliko nekada ume da nervira ili izaziva neprijatnost.

Ipak, torijevci su nadglasali amandman laburista, 359 prema 225, prema kome bi trebalo sastaviti potpuno nov nacrt, postojeći odbaciti.

Nekoliko elemenata je bilo prihvatljivo, kao što su strože kazne za ubistva dece, terorizam i opasnu vožnju, dok, smatraju laburisti, deo o protestima je toliko "zbrzan" da bi ga trebalo odbaciti u potpunosti. Neki strahuju od stvaranja autoritarne policijske države.

(Telegraf.rs)