Bugarska proteruje ruske diplomate: "Družba je družba, ali špijuniranje..."

Bugarski premijer Borjko Borisov je istakao da je operacija specijalnih službi Bugarske vrsta demonstrativne akcije kojom se poziva da se prestane sa špijunažom u Bugarskoj

Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Vlasti Bugarske nameravaju da proglase ruske diplomate za persone non grata zbog špijunskog skandala, rekao je premijer te zemlje Bojko Borisov.

- Ponovo moramo da proglasimo ruske diplomate za nepoželjne osobe - rekao je premijer komentarišući privođenje šest osoba u Bugarskoj zbog sumnji da se bave špijunažom u korist Rusije, prenosi RBK.

Borisov je istakao da je operacija specijalnih službi Bugarske vrsta demonstrativne akcije kojom se poziva da se prestane sa špijunažom u Bugarskoj.

- Družba je družba, mi smo to demonstrirali, između ostalog, i po pitanju gasovoda "Balkanski tok", ali špijunirati naše mogućnosti u NATO-u... Ne dajući političke ocene, još jednom zahvaljujem našim specijalnim službama i uveravam vas da ćemo na sličan način, metodički, u svakom ovakvom slučaju čvrsto braniti našu bezbednost i nezavisnost - rekao je Borisov.

Borisov je, međutim, takođe rekao i da Sofija i Moskva ostaju privrženi partnerskim odnosima po čitavom nizu pitanja.

Tužilaštvo Bugarske saopštilo je 19. marta da je privedena grupa ljudi koji se sumnjiče za špijunažu u korist Rusije. Pritom tvrde da su među uhapšenim i vojna lica, kao i predstavnici Ministarstva odbrane ili vojne obaveštajne službe. Bugarska strana je saopštila da je uhapšena i supruga navodnog organizatora grupe, koja je imala bugarsko i rusko državljanstvo, i koja je navodno "uživala poverenje ruskih diplomata".

Ruska ambasada je saopštila da računaju na depolitizaciju tog slučaja, ističući da istraga još nije završena, a sve optužbe protiv Rusije su spekulacije.

(Telegraf.rs)